Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Vijesti iz svijeta » Indijski zlatari započeli štrajk zbog povećanja poreza na zlato

Indijski zlatari započeli štrajk zbog povećanja poreza na zlato

21.03.2012. / 21:15 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Indija nakit

Foto: epSos.de, Flickr

Diljem Indije započeo je trodnevni štrajk trgovaca zlatom u najznačajnijim indijskim trgovačkim središtima. Oko 1200 trgovina u Mumbaiju, 3000 trgovina u Ahmedabadu i Suratu, te oko 700 u Rajkotu zatvorilo je svoja vrata u znak protesta protiv odluke indijskoga ministarstva financija da udvostruči carinu i druge takse za uvoz plemenitih kovina.

Od prije nekoliko dana, naime, stupila je na snagu odluka da se porez na sve zlatne proizvode u Indiji poveća na četiri posto, s time da je uvedena i taksa od dodatnih dva posto za nakit vredniji od 200 tisuća rupija (oko 3000 eura). Početkom godine udvostručena je i stopa carine na uvoz plemenitih kovina. Na taj način, svaki indijski kupac za kupnju zlata težine 10 grama državi treba izdvojiti dodatnih dvadesetak eura.

Trgovinski deficit u porastu

Iz perspektive Hrvatske, gdje je država nametnula kumulativni porez na zlato u visini od preko 60 posto, indijsko se povećanje poreza za dva do četiri posto čini smiješnim. Pa ipak, to je povećanje prouzročilo snažan revolt Indijaca, te se očekuje da će zlatari svoje trgovine iz protesta držati zatvorene najmanje do ponedjeljka. Trgovci zlatom u Indiji inzistiraju da se porez na zlato smanji na razine s početka godine.

Opravdanje za povećanje državnih nameta na zlato indijska vlada pronašla u golemoj potražnji koja se zadovoljava isključivo uvozom, zbog čega je indijski trgovinski deficit naglo porastao. Indija, naime, nema nalazišta ove plemenite kovine, niti ima domaćih zlatnih rudnika. Svake godine u Indiju se uveze više od 900 tona zlata, pri čemu se u zlatni nakit pretvori dvije trećine, a jedna trećina proda se u formi investicijskoga zlata (poluge, kovanice). U Indiji se, inače, i nakit smatra investicijskim zlatom, budući da se premije na kupnju nakita kreću u rasponu između dva i osam posto iznad trenutne cijene sirovine, što je premija koja u drugim dijelovima svijeta vrijedi za kupnju poluga i kovanica od plemenitih kovina.

Globalni poremećaj

Unatoč tome što je u 2011. godini cijena zlata u ljetnim mjesecima doživjela povijesne vrhunce, trend povećanja uvoza zlata u Indiju nije zaustavljen. Indijska je statistika zabilježila uvoz 969 tona zlata, što iznosi blagi rast u odnosu na godinu dana ranije. Indijska vlada smatra kako je golemi interes za kupnju zlata glavni krivac za povećanje trgovinskog deficita. Uvoz zlata u Indiju predstavlja drugu najveću trgovinsku stavku u robnoj razmjeni s inozemstvom, odmah nakon nafte.

Analitičari smatraju kako bi najnovija zbivanja na indijskome tržištu plemenitih kovina mogla utjecati i na svjetsku cijenu zlata i srebra. Indija je najveći svjetski uvoznik i potrošač zlata, pa bi pad potražnje zbog povećanja indijskoga poreza mogao dovesti do globalnoga poremećaja.

Indijski zlatari započeli štrajk zbog povećanja poreza na zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_904" align="alignright" width="300"] Foto: epSos.de, Flickr[/caption] Diljem Indije započeo je trodnevni štrajk trgovaca zlatom u najzna [caption id="attachment_904" align="alignright" width="300"] Foto: epSos.de, Flickr[/caption] Diljem Indije započeo je trodnevni štrajk trgovaca zlatom u najzna Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori