Petak , 01.12.2023.

Početna » Vijesti iz svijeta » Iran i Indija razmatraju mogućnost trgovanja iranskom naftom za indijsko zlato

Iran i Indija razmatraju mogućnost trgovanja iranskom naftom za indijsko zlato

25.01.2012. / 14:12 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Indija i Iran nafta za zlato

Foto: Paul Lowry, Flickr

U poslovnom je svijetu prilično snažno odjeknula vijest da su Indija i Iran u procesu finalizacije dogovora o uspostavljanju trgovinske razmjene iranske nafte za zlato ili neku drugu valutu različitu od američkog dolara.

Trenutno se u svijetu naftom trguje isključivo za američke dolare, što toj valuti znatno pomaže da održi svoju kupovnu moć i poziciju rezervne svjetske valute u globalnoj trgovinskoj razmjeni.

Žestoki trgovinski embargo što su ga Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske Unije uvele protiv Irana zbog nuklearnog programa, znatno je utjecao na zemlje regije koje se oslanjaju na iransku naftu. Pooštravanje embarga potaknulo je te zemlje da potraže i pronađu alternativna rješenja plaćanja, budući da embargo uključuje, između ostalog, i zabranu financijskih transakcija u dolarima i u eurima putem europskih i američkih financijskih institucija, što efektivno onemogućuje trgovanje naftom koja se crpi u Iranu.

Cijena zlata mogla bi porasti

Indija je javno odbila pridružiti se europskim zemljama i SAD-u u uspostavljanju embarga protiv Irana, ističući kako je spremna poštivati embargo samo ukoliko ga službeno proglase Ujedinjeni narodi. Kina i Rusija s Iranom također nastavljaju poslovati bez prekida i ograničenja.

Indijska državna delegacija posjetila je prošloga tjedna glavni iranski grad Teheran kako bi raspravljala sa svojim domaćinima o mogućnostima plaćanja proizvoda i usluga, te je objavljeno da se razmatra mogućnost plaćanja transakcija u japanskim jenima ili u indijskim rupijama, dok su pregovori oko plaćanja u zlatu sve do jučer držani u tajnosti.

Najnoviji potez Indije mogao bi imati znatne posljedice po globalni financijski sustav zasnovan na američkom dolaru. Cijena zlata mogla bi porasti, a američki dolar mogao bi doživjeti pad u odnosu na druge svjetske valute, te osobito plemenite kovine. Ukoliko se doista počnu ostvarivati trgovinske transakcije između Indije i Irana u zlatu, to bi moglo označiti prekretnicu u globalnom monetarnom sustavu. Iran, naime, Indiji godišnje isporučuje nafte u vrijednosti od oko 12 milijardi američkih dolara, što predstavlja oko 12 posto ukupne godišnje potrošnje u Indiji.

Iran i Indija razmatraju mogućnost trgovanja iranskom naftom za indijsko zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_875" align="alignright" width="300"] Foto: Paul Lowry, Flickr[/caption] U poslovnom je svijetu prilično snažno odjeknula vijest da su In [caption id="attachment_875" align="alignright" width="300"] Foto: Paul Lowry, Flickr[/caption] U poslovnom je svijetu prilično snažno odjeknula vijest da su In Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori