Utorak , 16.07.2024.

Početna » Vijesti iz svijeta » Jagma za zlatom u Indiji ne jenjava, unatoč značajnim naporima indijskih vlasti

Jagma za zlatom u Indiji ne jenjava, unatoč značajnim naporima indijskih vlasti

06.06.2013. / 14:36 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Indija i zlato

Foto: VilleHoo, Flickr

Nacija koja se neprekidno u fotofinišu natječe s Kinom oko toga tko je najveći svjetski uvoznik zlata, Indija je u svibnju ove godine nadmašila samu sebe.

Premda je u travnju – kada su cijene žute plemenite kovine doživjele prilično oštar pad – Indija uvezla rekordnih 142,5 tone zlata, mjesec dana kasnije taj je broj još dodatno povećan – na 162 tone.

Indijskim se vlastima ta jagma Indijaca za plemenitim kovinama nimalo ne sviđa, budući da efektivno oslabljuje mogućnost državi da uz pomoć papirnatoga novca manipulira lokalnom ekonomijom. Zbog toga je indijska vlada poduzela restriktivne mjere kako bi obeshrabrila uvoz kovine koja je Indijcima osobito prirasla srcu.

Zabrane frcaju na sve strane

Vlada je najprije povisila carinu na zlato, a potom je bankama i drugim financijskim institucijama otežala uvoz i distribuciju zlatnine unutar vlastite poslovne mreže. Također je pooštrila kriterije za uporabu zlata kao kolateralnog osiguranja za kreditiranje. Budući da sve te mjere očigledno nisu nimalo obeshrabrile Indijce da nastave masovan uvoz i kupovinu zlata, indijske vlasti razmatraju još oštrije mjere, poput potpune zabrane prodaje zlatnih proizvoda, uključivo i zlatnih kovanica, od strane indijskih banaka.

I središnja banka Indije ovih je dana učinila korak bez presedana kada je riječ o financiranju uvoza zlata, koji mnogi analitičari smatraju znakom panike. Naime, komercijalnim je bankama odnedavno zabranjeno financiranje uvoza plemenitih kovina korištenjem kredita. Svi poslovi uvoza od sada moraju biti 100 posto pokriveni gotovinskim pologom.

Boje se šverca

Premda se u indijskome ministarstvu financija razmatrala i mogućnost dodatnog povećanja carinske stope na žutu plemenitu kovinu, ta je mjera još uvijek u ladici, te je malo vjerojatno da će stupiti na snagu, budući da se indijska vlada boji kako bi ona mogla prouzročiti kontraefekt, odnosno, značajno povećati količinu uvezenoga zlata bez prijave na granici, dakle, putem šverca. Indijci su u tom pogledu vrlo vješti u zaobilaženju restrikcija države.

Analitičari predviđaju da će se trend rasta potražnje za zlatom u Indiji nastaviti, budući da je pad cijene zlata na svjetskome tržištu koindicirao s tradicionalno najjačom sezonom kupnje plemenitih kovina u Indiji.

Prema procjenama Svjetskoga vijeća za zlato (World Gold Council), u prvih šest mjeseci ove godine indijski uvoz zlata mogao bi se popeti na 615 tona, dok bi u drugoj polovici godine mogao biti na razini iz prošle godine i zaustaviti se na oko 485 tona. Ipak, i te su brojke već dovoljne da 2013. godina bude proglašena rekordnom.

Jagma za zlatom u Indiji ne jenjava, unatoč značajnim naporima indijskih vlasti Reviewed by on . [caption id="attachment_1053" align="alignright" width="300"] Foto: VilleHoo, Flickr[/caption] Nacija koja se neprekidno u fotofinišu natječe s Kinom oko toga t [caption id="attachment_1053" align="alignright" width="300"] Foto: VilleHoo, Flickr[/caption] Nacija koja se neprekidno u fotofinišu natječe s Kinom oko toga t Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori