Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Vijesti iz svijeta » Kinezi u godini dana kupili više od tisuću tona zlata

Kinezi u godini dana kupili više od tisuću tona zlata

11.02.2014. / 20:27 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Kinezi zlato tradicionalno kupuju u obliku ingota Foto: Dave Gray, Flickr

Kinezi zlatom trguju iznimno mnogo
Foto: Dave Gray, Flickr

Prema podacima što ih je objavila udruga kineskih proizvođača i trgovaca zlatom, Kinezi kupuju proizvode od žute plemenite kovine u rekordnim količinama.

Potrošnja zlata u 2013. godini u odnosu na godinu dana ranije porasla je za iznenađujućih 41 posto, te je premašila tisuću tona prvi put u povijesti. Jedan od glavnih pokretača rastu potražnje bio je prošlogodišnji zamjetan pad cijene zlata na svjetskome tržištu, koju su Kinezi odlučili iskoristiti masovnim posjetama zlatarnicama i trgovinama investicijskim zlatom.

Kina rekorder u proizvodnji i potrošnji

Kina je zahvaljujući snažnom povećanju potražnje i dalje ostala vodeća zemlja po prodajnim količinama. Kinezi su u 2013. godini kupili ukupno 716 tona zlatnog nakita, što je 43 posto više nego prošle godine i ukupno 375 tona investicijskog zlata, što iznosi čak 57-postotni rast potražnje u odnosu na godinu dana ranije.

Osim u potrošnji, Kina je rekorder i u proizvodnji zlata. U 2013. godini, kineski su zlatni rudnici i rafinerije proizveli ukupno nešto više od 428 tona zlata, što je porast od 6,2 posto u odnosu na 2012. godinu. Zahvaljujući golemoj proizvodnji, Kina je zadržala prvo mjesto na listi zemalja s najvećom proizvodnjom zlata, s kojeg je nitko nije uspio skinuti već sedam godina za redom.

Zanimljivo je istaknuti kako brojke o potrošnji zlata u Kini ne uključuju potražnju što je za žutom plemenitom kovinom stvara Kineska središnja banka. O tome koliko su se povećale zlatne zalihe u trezorima središnje banke analitičari tek mogu špekulirati, budući da Banka Kine nije osvježila podatke o svojim rezervama još od 2009. godine. Zadnji službeno potvrđeni podatak govori da središnja banka posjeduje 33,89 milijuna unci ili oko 1054 tone zlata. No da je taj podatak točan više nitko ne vjeruje, te se smatra da je su kineske državne zlatne rezerve uvećane između tri i četiri puta.

Kinezi u godini dana kupili više od tisuću tona zlata Reviewed by on . [caption id="attachment_1909" align="alignright" width="300"] Kinezi zlatom trguju iznimno mnogoFoto: Dave Gray, Flickr[/caption] Prema podacima što ih je objav [caption id="attachment_1909" align="alignright" width="300"] Kinezi zlatom trguju iznimno mnogoFoto: Dave Gray, Flickr[/caption] Prema podacima što ih je objav Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori