Utorak , 31.03.2020.

Početna » Vijesti iz svijeta » Na isporuku zlatnih poluga u švicarskim se rafinerijama čeka rekordnih pet tjedana!

Na isporuku zlatnih poluga u švicarskim se rafinerijama čeka rekordnih pet tjedana!

10.06.2013. / 14:54 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Švicarsko zlato

Foto: reingestalter, Flickr

Premda Švicarska nema zlatnih rudnika, ona je zbog svoje stoljetne reputacije svjetsko središte rafiniranja zlata. Svake godine u Švicarsku se uveze na tisuće tona zlata koje se zatim u švicarskim rafinerijama pretvaraju u poluge i kovanice, i potom izvoze i prodaju diljem svijeta.

Prema procjenama analitičara, tri četvrtine cjelokupnoga svjetskog zlata prođe kroz švicarske ruke kako bi bilo pretvoreno u proizvode vrhunske čistoće i kvalitete.

Šestorica veličanstvenih

Standard kvalitete zlatnih investicijskih poluga postavlja Londonska burza plemenitih kovina (LBMA). Rafinerije zlata koje posjeduju certifikat te burze smatraju se kvalitetnim isporučiteljima investicijskih proizvoda od zlata.

Premda u svijetu postoji na desetke kovnica i rafinerija s londonskim certifikatom, samo šest najvećih “drma” globalnim tržištem. Naime, 90 posto ukupne proizvodnje certificiranih poluga izlazi upravo iz rafinerija “šestorica veličanstvenih”. Četiri od navedenih šest rafinerija nalaze se upravo u Švicarskoj.

U 2011. godini (najsvježiji raspoloživi podaci), više od 2600 tona zlata uvezeno je u Švicarsku radi prerade i rafiniranja. Istovremeno, prema podacima US Geological Survery, u svijetu je iste godine u zlatnim rudnicima proizvedeno 2700 tona zlata, dok je ostatak na tržište stigao kao lomljeno zlato.

Rekordne narudžbe

Industrija rafiniranja zlata u Švicarskoj koncentrirana je u švicarskome kantonu Ticino, na samoj granici s Italijom. Povijesni su razlozi zbog kojih se ta industrija razvila upravo ondje. Tijekom 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća Italija je bila najveći svjetski proizvođač nakita od plemenitih kovina. Stoga je blizina Ticina, zajedno sa švicarskom preciznošću i povjerenjem, učinila da upravo ondje bude osnovana najveća svjetska rafinerija zlata, Valcambi, koja je sada u vlasništvu američke kompanije Newmont Mining Corporaton.

Premda je u zadnja dva mjeseca cijena zlata na svjetskome tržištu znatno pala, nešto se čudno događa u sektoru rafiniranja zlata. Egon von Greyerz, utemeljitelj tvrtke Matterhorn Assets Management sa sjedištem u Švicarskoj, u intervjuu za King World News potkraj prošloga tjedna iznio je podatak da su narudžbe za preradu zlata u zlatne poluge i kovanice u potpunosti nadmašile sva očekivanja.

Trenutno se od trenutka narudžbe i dostave zlata za rafiniranje do trenutka isporuke gotovih proizvoda u švicarskim rafinerijama čeka čak pet tjedana! Zadrška je to bez presedana za inače poslovično iznimno poslovne Švicarce, koja pokazuje da se jaz između potražnje za “papirnatim” i fizičkim zlatom na globalnome tržištu sve više povećava.

Na isporuku zlatnih poluga u švicarskim se rafinerijama čeka rekordnih pet tjedana! Reviewed by on . [caption id="attachment_1061" align="alignright" width="300"] Foto: reingestalter, Flickr[/caption] Premda Švicarska nema zlatnih rudnika, ona je zbog svoje sto [caption id="attachment_1061" align="alignright" width="300"] Foto: reingestalter, Flickr[/caption] Premda Švicarska nema zlatnih rudnika, ona je zbog svoje sto Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori