Srijeda , 08.04.2020.

Početna » Vijesti iz svijeta » Osnivanje Europskoga fonda za financijsku stabilizaciju ipak ratificirano

Osnivanje Europskoga fonda za financijsku stabilizaciju ipak ratificirano

14.10.2011. / 14:31 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Foto: Tabbo107, Flickr

Foto: Tabbo107, Flickr

Zahvaljujući političkome manevru predsjednice slovačke vlade Ivete Radičove koji ju je stajao premijerskoga mandata, slovački je parlament ipak prihvatio utemeljenje Europskoga fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF), i time prekinuo neizvjesnost oko nastavka pomoći Grčkoj u njezinim financijskim problemima.

Čelnici stranke slobode i solidarnosti (SaS), koalicijski partneri stranke premijerke Radičove, žestoko su se usprotivili da Slovačka, kao druga najsiromašnija zemlja eurozone, jamči za 7,7 milijardi eura kredita Grčkoj, kako bi tu južnoeuropsku zemlju nastavili izvlačiti iz teškoga financijskog škripca u kojem se našla.

Ništa bez konsenzusa

Europski fond za financijsku stabilizaciju potkraj prošloga i početkom ovoga mjeseca ratificiralo je 16 zemalja Europske Unije koje su euro uvele kao nacionalnu valutu, no, fond nije mogao biti utemeljen bez konsenzusa svih 17 zemalja eurozone, uključujući i Slovačku.

Cijena zlata na svjetskom tržištu nakon objave informacije o slovačkoj ratifikaciji doživjela je blagu korekciju, spustivši se u jednom trenutku ispod 1655 dolara za uncu (31,1 grama), no u tijeku današnjega trgovinskoga dana zlatom se ponovno trgovalo za 20 dolara više, čime se cijena žute plemenite kovine ponovno vratila na razine s početka tjedna. Prodavači su i na tržištu srebra u zadnja 24 sata nakratko prevladali, spustivši cijenu do 31 dolar i 25 centi za uncu, no u jutarnjim se satima cijena oporavila i trenutno je na razini oko 32 dolara.

Osnivanje Europskoga fonda za financijsku stabilizaciju ipak ratificirano Reviewed by on . [caption id="attachment_795" align="alignright" width="300"] Foto: Tabbo107, Flickr[/caption] Zahvaljujući političkome manevru predsjednice slovačke vlade Ivete [caption id="attachment_795" align="alignright" width="300"] Foto: Tabbo107, Flickr[/caption] Zahvaljujući političkome manevru predsjednice slovačke vlade Ivete Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori