Petak , 01.12.2023.

Početna » Vijesti iz svijeta » Potražnja za zlatnim nakitom u Indiji porasla 700 posto

Potražnja za zlatnim nakitom u Indiji porasla 700 posto

27.05.2010. / 10:54 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Potražnja za zlatnim nakitom u Indiji porasla 700 posto

Foto: Mary Crandall, Flickr

Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council) objavilo je jučer izvještaj za prvo tromjesečje 2010. godine u kojem predviđa nastavak jačanja potražnje za zlatom, i to ponajprije zahvaljujući očekivanom rastu prodaje zlatnoga nakita u Indiji i Kini.

U izvještaju se navodi kako će prodaja nakita u dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta nastaviti uzlazni trend unatoč visokoj cijeni žute kovine na lokalnome tržištu.

Nove cjenovne razine

U prvom tromjesečju 2010. godine indijsko je tržište apsorbiralo gotovo 700 posto više zlatnoga nakita nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno, 193 i pol tone. U Kini je potražnja porasla za 11 posto, na 105 tona i 200 kilograma.

Povećana potražnja za zlatom i zlatnim nakitom unatoč visokim cijenama zlata pokazuje kako su se kupci Indiji i Kini naviknuli na nove cjenovne razine.

Ekonomska nestabilnost

Svjetsko vijeće za zlato u svom izvještaju također ističe kako će značajan čimbenik stabilnome rastu potražnje za zlatom u ovoj godini biti i ekonomska nestabilnost u razvijenim zemljama, uključivši tu i rizik od bankrota nekih država, te mogućnost novoga oštrog pada gospodarske aktivnosti.

“Zabrinutost zbog mogućega širenja nelikvidnosti prouzročene nesaniranim grčkim javnim dugom dovela je do pojačane potražnje za zlatom u Europi, i to osobito potražnje za zlatnim kovanicama, polugama, te udjelima u fondovima koji investiraju u fizičko zlato (exchange traded funds, ETF).”, navodi se u izvještaju.

Njemački i švicarski ulagači

“Trenutno je investicijska potražnja za zlatom u Europi iznimno snažna, i to osobito kod njemačkih i švicarskih ulagača. Ta se činjenica ponajprije može pripisati zabrinutosti prouzročene sve većim javnim dugom u Eurozoni, te mogućeg inflatornog pritiska na euro zbog najave Europske središnje banke da će u monetarni sustav ubaciti dodatnih tisuću milijardi eura kako bi otkupila državne euroobveznice, i time pokušala lokalizirati grčku financijsku krizu.”, zaključuje Aram Shishmanian, generalni direktor Svjetskoga vijeća za zlato u izvještaju.

Premda je ukupna potražnja za zlatom u prvom tromjesečju 2010. u odnosu na isto razdoblje prošle godine ponešto opala, to ne bi trebalo zbuniti analitičare, budući da je početak prošle godine bio obilježen neuobičajeno agresivnom kupnjom zlata od strane fondova koji investiraju u fizičko zlato. Moćan oporavak tržišta zlatnim nakitom, u kombinaciji s investicijskom potražnjom, nagovješćuje nastavak pozitivnog trenda na svjetskome tržištu zlata u 2010. godini.

Potražnja za zlatnim nakitom u Indiji porasla 700 posto Reviewed by on . [caption id="attachment_289" align="alignright" width="300"] Foto: Mary Crandall, Flickr[/caption] Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council) objavilo je juč [caption id="attachment_289" align="alignright" width="300"] Foto: Mary Crandall, Flickr[/caption] Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council) objavilo je juč Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori