Petak , 03.04.2020.

Početna » Vijesti iz svijeta » Prodaje se zlatnik iz Guinnessove knjige rekorda

Prodaje se zlatnik iz Guinnessove knjige rekorda

14.06.2010. / 13:54 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Prodaje se zlatnik iz Guinnessove knjige rekorda

Foto: Irfy, Flickr

Njegove su mjere zapanjujuće. Uz promjer od 53 centimetra sadrži točno stotinu kilograma zlata. Zbog svoje veličine zabilježen je i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najveći zlatnik proizveden u povijesti.

Prijašnji ga je vlasnik odlučio je prodati na aukciji koja će se 25. lipnja održati u Dorotheumu u Beču. Zainteresirani, navalite!

Vrhunska čistoća zlata

Riječ je o golemoj inačici popularnoga investicijskog zlatnika “Javorov list” (“Maple leaf”) proizvedenoj 2007. godine u svega pet primjeraka u kanadskoj kovnici Royal Canadian Mint. Tim jedinstvenim izdanjem kanadska je kovnica promovirala tada novopredstavljenu liniju investicijskih zlatnika od jedne unce čistoće zlata od 99,99 posto. Ni jedan zlatnik do tada nije bio proizveden u takvoj čistoći!

Vrijednost u milijunima

Njegova je nominalna vrijednost, ispisana na licu, milijun kanadskih dolara. No, početna aukcijska cijena bit će oko 3,2 milijuna eura ili gotovo četiri milijuna američkih dolara. Tolika je, naime, tržišna cijena zlata što ga sadrži ovaj gigant među zlatnicima. Svaka cijena koja bi bila dostignuta na aukciji, a koja bi bila viša od početne, predstavljat će numizmatičku premiju.

Osim po svojoj težini, ovaj je zlatnik poseban još po nečemu. On na obversu sadrži lik engleske kraljice Elizabeth II, što je najveći službeni portret nekog kralja izrađen u zlatu. Na reversu je prikazan motiv tri javorova lista, simbola Kanade.

Prodaje se zlatnik iz Guinnessove knjige rekorda Reviewed by on . [caption id="attachment_335" align="alignright" width="300"] Foto: Irfy, Flickr[/caption] Njegove su mjere zapanjujuće. Uz promjer od 53 centimetra sadrži točno [caption id="attachment_335" align="alignright" width="300"] Foto: Irfy, Flickr[/caption] Njegove su mjere zapanjujuće. Uz promjer od 53 centimetra sadrži točno Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori