Petak , 03.04.2020.

Početna » Vijesti iz svijeta » Rasprodano redovno ovogodišnje izdanje američkog zlatnika “Bizon”

Rasprodano redovno ovogodišnje izdanje američkog zlatnika “Bizon”

30.09.2010. / 14:13 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Zlatnik 'Bizon' (Buffalo)

Zlatnik “Bizon” (Gold Buffalo)
Foto: US Mint, Wikimedia Commons

Ovogodišnje izdanje jednog od najpopularnijih svjetskih investicijskih buliona, američkoga zlatnika “Bizon” (“Buffalo”), više nije raspoloživo za kupnju, objavila je u priopćenju za javnost američka kovnica US Mint početkom ovoga tjedna.

U istom se priopćenju ističe kako u ovoj godini ne postoje planovi o proizvodnji dodatnih količina unatoč velikom interesu investitora, što znači da je broj prodanih primjeraka konačan.

24-karatni zlatnik “Bizon” (čistoća zlata 99,99 posto) s utisnutom 2010. kao godinom izdanja pojavio se na tržištu sredinom proljeća, točnije 29. travnja. Toga je dana prodano je ukupno 48.500 komada, što predstavlja 15 posto cjelokupne količine koja je prodana u do sada najboljoj, 2006. godini za ovaj zlatnik, kada je američki “Bizon” prvi puta predstavljen javnosti, te je prodan u ukupno 323 tisuće primjeraka.

Druga najbolja godina

Ova godina će, tako, biti zapamćena kao druga najbolja godina s prodanih ukupno 209 tisuća primjeraka. Za usporedbu, valja napomenuti da je 2007. godine zlatni američki “Bizon” (“Buffalo”) bio raspoloživ za kupnju tijekom cijele godine, te je u razdoblju od 12 mjeseci prodan u 167.500 primjeraka. U 2008. godini ukupna prodana količina iznosila je 172 tisuće primjeraka, a u 2009. 200 tisuća.

Osim redovnoga izdanja, američka je kovnica US Mint u 2010. godini izdala i posebno, “proof” izdanje zlatnoga “Bizona” koje ima nešto veću numizmatičku premiju i koje se na tržištu pojavilo početkom lipnja ove godine. Zalihe te inačice još uvijek nisu do kraja rasprodane, kao i zalihe drugoga popularnog zlatnika “Američki orao” što ga proizvodi ista kovnica.

Rasprodano redovno ovogodišnje izdanje američkog zlatnika “Bizon” Reviewed by on . [caption id="attachment_439" align="alignright" width="300"] Zlatnik "Bizon" (Gold Buffalo)Foto: US Mint, Wikimedia Commons[/caption] Ovogodišnje izdanje jednog [caption id="attachment_439" align="alignright" width="300"] Zlatnik "Bizon" (Gold Buffalo)Foto: US Mint, Wikimedia Commons[/caption] Ovogodišnje izdanje jednog Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori