Ponedjeljak , 25.05.2020.

Početna » Vijesti iz svijeta » Rumunji prosvjeduju protiv izgradnje najvećeg zlatnog rudnika u Europi

Rumunji prosvjeduju protiv izgradnje najvećeg zlatnog rudnika u Europi

02.09.2013. / 17:12 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Rosia Montana

Demonstracije u Rumunjskoj
Foto: Initiative Mittel und Osteuropa e.V, Flickr

Tisuće žitelja Rumunjske protestiralo je tijekom vikenda diljem zemlje protiv odluke vlade da podrži izgradnju najvećega otvorenog rudnika zlata u Europi, i to na lokaciji u blizini malenog zakarpatskog mjestašca Rosia Montana.

Potencijal novoga rudnika procijenjen je na 314 tona zlata i oko 1500 tona srebra, a mogući početak eksploatacije rudnoga bogatstva prouzročio je žestoko protivljenje skupina za zaštitu okoliša i drugih organizacija civilnoga društva. Protivnici projekta smatraju kako će njegovim ostvarenjem biti uništeni drevni rimski rudokopi i okolna sela.

Zakon do kraja rujna

Glavni investitor izgradnje rudnika jest kanadska tvrtka Gabriel Resources, a rumunjska država ima oko 20 posto udjela u projektu. Prema procjeni iz 2007. godine, projekt vrijedi oko 7 i pol milijardi dolara, pri čemu se prilikom kalkulacija računalo s cijenom zlata od oko 900 dolara za uncu. Također, računa se da bi od rumunjska država od projekta – kroz naplaćenu koncesiju, poreze, dividende i zaposlenje – stekla ukupno 75 posto vrijednosti, dok bi inozemnim ulagačima ostalo 25 posto. Trenutna cijena unce zlata kreće se u rasponu između 1390 i 1400 dolara za uncu.

Početkom proteklog tjedna rumunjska je vlada predložila zakon kojim bi se, nakon 14 godina razgovora i pregovora, tvrtki Gabriel Resources omogućilo ulaganje u ekspoataciju rudnika u Karpatima. Očekuje se da će rumunjski parlament o prijedlogu toga zakona glasovati do kraja rujna.

Nada u mogućnost zaposlenja

Oko 3000 prosvjednika okupilo se u Bukureštu marširajući prema zgradi rumunjske vlade, te izvikujući parole protiv izgradnje rudnika.

Za razliku od Rumunja koji nisu izravno zahvaćeni projektom, žitelji mjestašca Rosia Montana uglavnom su za izgradnju rudnika, jer se nadaju otvaranju velikog broja radnih mjesta u području koje je osiromašeno nakon što je 2006. godine zatvoren maleni rudnik koji je poslovao nerentabilno, a bio je u vlasništvu države. Tek je nekolicina od gotovo tri tisuće žitelja odbilo prodati svoju zemlju kako bi se omogućila izgradnja rudnika zlata.

Tvrtka Gabriel Resources predložila je izgradnju rudnika s otvorenim kopom, čime bi se izravnala tri planinska vrha, a tri od ukupno 16 mjesta u općini Rosia Montana trebalo bi biti dislocirano, pri čemu bi povijesno središte mjesta ostalo netaknuto.

Rumunji prosvjeduju protiv izgradnje najvećeg zlatnog rudnika u Europi Reviewed by on . [caption id="attachment_1082" align="alignright" width="300"] Demonstracije u RumunjskojFoto: Initiative Mittel und Osteuropa e.V, Flickr[/caption] Tisuće žitel [caption id="attachment_1082" align="alignright" width="300"] Demonstracije u RumunjskojFoto: Initiative Mittel und Osteuropa e.V, Flickr[/caption] Tisuće žitel Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori