Četvrtak , 28.05.2020.

Početna » Vijesti iz svijeta » Snažno povećanje potražnje za srebrnjacima “Orao” u ožujku

Snažno povećanje potražnje za srebrnjacima “Orao” u ožujku

03.04.2014. / 12:42 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Foto: Eric Golub, Flickr

Foto: Eric Golub, Flickr

Prema najnovijim podacima što ih je objavila američka kovnica US Mint, prodaja popularnih investicijskih srebrnjaka “Srebrni orao” u ožujku ove godine značajno je porasla u odnosu na prethodni mjesec, ali i u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U zadnjih trideset dana, naime, iz zaliha kovnice US Mint naručeno je 4 milijuna i 476 tisuća komada ovih srebrnjaka od jedne unce čistoga srebra, što predstavlja gotovo 20 postotni porast u odnosu na ovogodišnju veljaču, kada je na tržište plasirano 3 milijuna i 750 tisuća primjeraka.

Godinu dana ranije, u ožujku 2013. godine, prodano je 3 milijuna i 356 tisuća komada srebrnjaka “Srebrni orao” od jedne unce, što znači da je u istom mjesecu ove godine potražnja povećana za čak 33 posto.

Prodajne brojke u neskladu s potražnjom

Prema dostupnim podacima, u prva tri mjeseca ove godine na tržište je plasirano ukupno nešto više od 13 milijuna unci srebra u formi srebrnjaka “Srebrni orao”. To je otprilike za milijun i 220 tisuće manje nego što je plasirano u prvom tromjesečju prošle godine.

Premda se na temelju raspoloživih podataka može učiniti kako je, gledajući tromjesečno, potražnja za srebrnjacima “Srebrni orao” ponešto opala u odnosu na prošlu godinu, treba imati u vidu kako su prodajne brojke prvenstveno produkt mogućnosti američke kovnice US Mint da plasira određenu količinu kovanica na tržište. US Mint prije nešto više od godine dana objavila je informaciju da usporava isporuku ovih srebrnjaka, budući da zalihe srebra potrebnih za njihovu proizvodnju nisu bile dostatne za zadovoljavanje cijelokupne tržišne potražnje. Stoga je ova američka kovnica uspostavila mjere ograničene opskrbe, s listom predbilježbi. Na taj je način efektivno usporila potražnju, što se reflektiralo i na prodajne rezultate ovog srebrnjaka.

Za razliku od srebrnjaka “Srebrni orao”, potražnja za investicijskim zlatnikom “Zlatni orao” i “Bizon” – koji se također proizvode u kovnici US Mint – opala je za oko trećinu u odnosu na prethodni mjesec. U veljači ove godine, naime, prodano je 31 tisuća unci “Zlatnih orlova” različitih veličina i nominala, dok je u ožujku prodano 21 tisuća unci. Također, promatrajući prvo tromjesečje ove u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, potražnja za ovim zlatnicima pala je s 292 tisuće unci na 143 tisuće unci, dakle više od pedeset posto.

Snažno povećanje potražnje za srebrnjacima “Orao” u ožujku Reviewed by on . [caption id="attachment_1965" align="alignright" width="300"] Foto: Eric Golub, Flickr[/caption] Prema najnovijim podacima što ih je objavila američka kovnica U [caption id="attachment_1965" align="alignright" width="300"] Foto: Eric Golub, Flickr[/caption] Prema najnovijim podacima što ih je objavila američka kovnica U Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori