Ponedjeljak , 16.09.2019.

Početna » Vijesti iz svijeta » Srebrnjak “raspletene kose” izvrsna investicija

Srebrnjak “raspletene kose” izvrsna investicija

24.05.2010. / 09:54 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Srebrnjak "raspletene kose" izvrsna investicija

Foto: Dave Baker, Wikimedia Commons

Ulaganje u investicijsko zlato i srebro nije jedini način čuvanja i uvećanja osobnoga bogatstva. Zlatna i srebrna numizmatika također mogu predstavljati izvrstan način ulaganja u budućnost.

Dokaz je tome prošlotjedna kupoprodaja američkog srebrnjaka iz 1794. godine, poznatijeg i kao srebrnjak “raspletene kose” (Flowing Hair silver dollar). Njega je za 7 milijuna i 850 tisuća dolara kupila neprofitna fondacija Cardinal Collection Educational Fund iz Kalifornije, čime je postao kovanica koja je dosegla najvišu cijenu u povijesti među rijetkim numizmatičkim izdanjima.

Čuvan i očuvan više od dva stoljeća

Prodani primjerak smatra se najočuvanijom poznatom američkom srebrnom kovanicom s kraja 18. stoljeća. Neki numizmatički stručnjaci tvrde kako je riječ o prvom srebrnom dolaru što ga je ikada iskovala poznata američka kovnica United States Mint. Srebrnjak “raspletene kose” iskovan je u svega 1758 primjeraka u tijeku jednoga jedinoga dana, 15. listopada 1794, u namjeri da u optjecaju zamijeni španjolske, engleske, nizozemske i francuske kovanice koje su tada bile najviše u uporabi. Danas je, prema nekim procjenama, od ukupnog izdanja preostalo još oko 140.

Prethodni vlasnik netom prodane kovanice bio je poznati američki broker rijetkim kovanicama, također iz Kalifornije koji ju je kupio prije sedam godina.

Srebrnjak “raspletene kose” izvrsna investicija Reviewed by on . [caption id="attachment_276" align="alignright" width="300"] Foto: Dave Baker, Wikimedia Commons[/caption] Ulaganje u investicijsko zlato i srebro nije jedini n [caption id="attachment_276" align="alignright" width="300"] Foto: Dave Baker, Wikimedia Commons[/caption] Ulaganje u investicijsko zlato i srebro nije jedini n Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori