Utorak , 31.03.2020.

Početna » Vijesti iz svijeta » Švicarska narodna banka najavila mogućnost dodatnog obezvrjeđivanja franka

Švicarska narodna banka najavila mogućnost dodatnog obezvrjeđivanja franka

09.11.2011. / 15:54 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Švicarski franak

Foto: StePagna, Flickr

Guverner švicarske narodne banke Phillipp Hildebrand izjavio je tijekom vikenda kako je banka spremna iskoristiti dodatna sredstva kako bi oslabila švicarski franak, ukoliko se nastave deflacijski pritisci.

Guverner Hildebrand tu je izjavu dao nakon što se vrijednost franka opasno približila razini od 1,2 franka za euro, koju je banka postavila kao graničnu, nakon koje treba započeti intervencija slabljenja švicarske valute.

Odmah nakon što je objavljena Hilderbrandova prijetnja, vrijednost švicarske valute u odnosu na euro pala je za 2,3 posto. Riječ je o drugom po veličini pad vrijednosti nakon pada od prije nekoliko tjedana, kada je prvi put objavljena informacija o postavljanju minimalnog tečaja od 1,2 franka. Tada se, naime, vrijednost franka u odnosu na euro u svega nekoliko sati stropoštala s 1,05 franka za euro na 1,21 franak za euro.

Zlato i srebro ne mogu se tiskati

Istovremeno, odbor za monetarnu politiku švicarskoga parlamenta zatražio je od švicarske narodne banke da minimalni tečaj franka u odnosu na euro postavi na razinu od 1,3 franka za euro, budući da je postojeća razina od 1,2 franka za euro, prema riječima parlamentarnih zastupnika, preniska.

Najnovije najave iz švicarske narodne banke govore u prilog tezi kako švicarski franak prestaje biti sigurna luka za investitore koji žele očuvati vrijednost svoga novca. Šteta koja nastaje nekontroliranim tiskanjem vodećih svjetskih valuta poput eura, američkog dolara i japanskoga jena, neminovno se prelijeva i na ostale valute. Švicarska na žalost ne može biti usamljeni otok konzervativne monetarne politike u svijetu u kojem upravo traje poplava proizvodnje valuta ni iz čega.

Stoga u tjednima i mjesecima koji su pred nama, možemo očekivati nastavak politike vezivanja švicarskoga franka za euro, što znači da je mudrim investitorima još samo preostalo da svoja likvidna sredstva parkiraju u plemenite kovine.

Zlato i srebro se, naime, ne mogu tiskati kao što je to moguće s valutama što ih u neograničenim količinama proizvode sve države svijeta. Švicarska, na žalost, u tome prestaje biti izuzetak.

Švicarska narodna banka najavila mogućnost dodatnog obezvrjeđivanja franka Reviewed by on . [caption id="attachment_813" align="alignright" width="300"] Foto: StePagna, Flickr[/caption] Guverner švicarske narodne banke Phillipp Hildebrand izjavio je ti [caption id="attachment_813" align="alignright" width="300"] Foto: StePagna, Flickr[/caption] Guverner švicarske narodne banke Phillipp Hildebrand izjavio je ti Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori