Utorak , 31.03.2020.

Početna » Vijesti iz svijeta » Švicarski parlament razmatra mogućnost uvođenja zlatnoga franka u monetarni sustav

Švicarski parlament razmatra mogućnost uvođenja zlatnoga franka u monetarni sustav

23.05.2012. / 17:50 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Euro i švicarski franak

Foto: Martin Abegglen, Flickr

Radna skupina švicarskog parlamenta jučer je u Bernu održala raspravu tijekom koje je razmatrana mogućnost uvođenja paralelne valute u švicarski monetarni sustav, a čija bi vrijednost bila vezana uz plemenite kovine. Prema prijedlogu švicarskih parlamentaraca, švicarski zlatni franak vrijedio bi oko pet “papirnatih” švicarskih franaka, što trenutno iznosi oko 4,20 eura. Predviđeno je također da postojeći franak koji trenutno nije vezan za zlato i dalje nastavi biti transakcijsko sredstvo u svakodnevnim poslovima.

Analitičari smatraju kako će najnovija inicijativa potaknuti javnu raspravu u Švicarskoj o ulozi zlata i drugih plemenitih kovina u očuvanju vrijednosti švicarske valute.

Kampanja za zdravu valutu

Jučerašnja rasprava u donjem domu parlamenta u Bernu dio je višemjesečne kampanje Švicarske narodne stranke, najjače političke snage u Švicarskoj, kroz koju se građane ove podalpske zemlje upoznaje s prednostima čvrstoga i pouzdanog novca, zaštićenog od obezvrjeđivanja što ga uzrokuje središnja banka obilnom proizvodnjom ni iz čega. Kampanju su švicarski narodnjaci nazvali “kampanjom za zdravu valutu”.

Ova jedinstvena politička akcija u Švicarskoj po svemu je sudeći potaknuta rastom zabrinutosti vezane uz europsku valutu, ali i povećanim rizikom od rasta inflacije, te opasnosti od sloma globalnog financijskog sustava. Švicarska narodna stranka kampanjom za zdravu valutu također nastoji stvoriti uvjete za promjenu postojeće vladine politike prema zlatu, odnosno, promjene sustava plutajućeg tečaja švicarskoga franka koji nije formalno vezan ničim osim obećanjima političara i bankara.

Zlatnici dostupni svima

Budući da se cijena zlata u zadnjih nekoliko godina znatno povećala, kupnja zlatnih kovanica, zlatnih poluga i certifikata vezanih uz fizičko zlato od prosječnog Švicarca zahtijeva dodatan novčani i edukacijski napor, budući da čak i najmanje kovanice mogu vrijediti i po nekoliko stotina franaka. Ideja je stoga da se u optjecaj puste kovanice sa sniženim sadržajem zlata, otprilike 0,1 gram, a čiju bi čistoću jamčila švicarska država. Takve bi se kovanice mogle kupiti za svega nekoliko franaka, i na taj bi način postale dostupne širokom krugu štediša.

Ukoliko se ostvari ova ideja, zlato bi u Švicarskoj postalo monetarno sredstvo razmjene dobara i usluga, kao što je to ostvareno i najnovijim zakonskim rješenjima u nekoliko saveznih država u SAD-u.

Švicarski parlament razmatra mogućnost uvođenja zlatnoga franka u monetarni sustav Reviewed by on . [caption id="attachment_946" align="alignright" width="300"] Foto: Martin Abegglen, Flickr[/caption] Radna skupina švicarskog parlamenta jučer je u Bernu održal [caption id="attachment_946" align="alignright" width="300"] Foto: Martin Abegglen, Flickr[/caption] Radna skupina švicarskog parlamenta jučer je u Bernu održal Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori