Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Vijesti iz svijeta » Talijanske vlasti oduzimaju 20 posto od svih inozemnih bankovnih transfera svojim građanima

Talijanske vlasti oduzimaju 20 posto od svih inozemnih bankovnih transfera svojim građanima

18.02.2014. / 15:25 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Italija

Foto: Shaun Dunmall, Flickr

Talijanske vlasti ovih su dana od lokalnih banaka zatražile da retroaktivno od 1. veljače ove godine sve bankovne priljeve iz inozemstva na račune privatnih građana efektivno oporezuju po stopi od 20 posto, bez obzira na svrhu priljeva. Izuzetak od toga pravila ostvarivat će samo oni pojedinci koji unaprijed najave primitak na svoj bankovni račun, te talijanskim poreznim vlastima dadu dokaze kako se ne radi o oporezivoj stavci.

Na taj je način talijanska vlada de facto utvrdila kako sve svoje građane implicitno smatra poreznim kriminalcima, koji su potom dužni dokazivati svoju nevinost. Naime, 20 postotni iznos koji prilikom bankovnog transfera prestaje biti raspoloživ vlasniku računa talijanska država obvezuje se vratiti samo ako oštećenik naknadno dokaže da nije riječ o dohotku na koji treba platiti porez.

Povrat s odgodom

Nadalje, čak i ako Talijan kojemu je s računa oduzeto 20 posto novca od inozemnoga priljeva dokaže da se ne radi o oporezivome dohotku, do svog će novca moći doći tek u drugoj polovici srpnja, budući da će se poravnanje poreznih dugova za razdoblje od 1. veljače do 30. lipnja obaviti tek u razdoblju od 1. do 15. srpnja. A to opet znači da će građani Italije efektivno kreditirati talijansku državu u visini 20 posto svih inozemnih primitaka u petomjesečnome razdoblju. Iznos će se, naime, smatrati uplaćenim porezom u 2014. godini, koji će se potom prijavljivati i eventualno vraćati nakon završetka fiskalnoga razdoblja.

Analitičari smatraju kako će se nova mjera talijanske vlade negativno odraziti na iznos novčanih priljeva iz inozemstva. Talijani će po svemu sudeći početi intenzivno otvarati bankovne račune u drugim zemljama Europske Unije u kojima ne postoje tako drakonske mjere protiv inozemnih primitaka. Bogatiji pojedinci, pak, vjerojatno će se odlučiti svoj račun otvoriti u nekim od svjetskih poreznih oaza.

Talijanske vlasti oduzimaju 20 posto od svih inozemnih bankovnih transfera svojim građanima Reviewed by on . [caption id="attachment_1954" align="alignright" width="300"] Foto: Shaun Dunmall, Flickr[/caption] Talijanske vlasti ovih su dana od lokalnih banaka zatražile [caption id="attachment_1954" align="alignright" width="300"] Foto: Shaun Dunmall, Flickr[/caption] Talijanske vlasti ovih su dana od lokalnih banaka zatražile Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori