Ponedjeljak , 16.09.2019.

Početna » Vijesti iz svijeta » Trojica vodećih svjetskih ulagača ne odustaju od investiranja u zlato

Trojica vodećih svjetskih ulagača ne odustaju od investiranja u zlato

26.11.2010. / 16:55 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Foto: Sprott Money, Flickr

Foto: Sprott Money, Flickr

Unatoč tome što je od početka ove godine cijena zlata porasla za 24 posto, trojica poznatih svjetskih ulagača – George Soros, John Paulson i Paul Touradji – ne prestaju kupovati investicijsko zlato.

Prema podacima što ih je objavila američka Komisija za vrijednosne papire (Securities and Exchange Commission, SEC), najveći američki privatni kupci zlata u ovoj su godini bili fondovi Soros Fund Management LLC, Paulson & Co i Touradji Capital Management, koji su u vlasništvu spomenutoga trojca.

Desetogodišnja proizvodnja

Ukupna količina zlata koju ova tri fonda imaju u svome posjedu dosegnula je 2.088 tona što je otprilike jednako desetogodišnjoj proizvodnji zlatnih rudnika na području Sjedinjenih Američkih Država.

Analitičari procjenjuju kao se čak polovica ukupnih rezervi svjetskoga zlata koje su kroz povijest bile iskopane iz zemlje, rafinirane i pretvorene u uporabljiv oblik trenutno nalaze u vlasništvu privatnih investitora. Preostala količina u vlasništvu je država, vlada i središnjih banaka zemalja svijeta.

Interes za kupnjom zlata nastavit će se sve dok središnje banke vodećih ekonomskih sila ne povećaju kamatne stope iznad razine inflacije. Takav je potez, međutim, teško očekivati, budući da bi to moglo prouzročiti produbljivanje svjetske ekonomske krize.

Trojica vodećih svjetskih ulagača ne odustaju od investiranja u zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_533" align="alignright" width="300"] Foto: Sprott Money, Flickr[/caption] Unatoč tome što je od početka ove godine cijena zlata porasla [caption id="attachment_533" align="alignright" width="300"] Foto: Sprott Money, Flickr[/caption] Unatoč tome što je od početka ove godine cijena zlata porasla Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori