Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Vijesti iz svijeta » U svijetu tijekom kolovoza zabilježen pad potražnje za investicijskim zlatom

U svijetu tijekom kolovoza zabilježen pad potražnje za investicijskim zlatom

12.09.2013. / 17:22 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Zlatne poluge

Foto: Kotivalo, Wikimedia Commons

Najveći australski i jedan od najvećih proizvođača zlata na svijetu, Kovnica Perth (Perth Mint), objavila je podatak o prodaji investicijskoga zlata u kolovozu, iz kojega je vidljivo da je u tom razdoblju kovnica prodala 30 tisuća i 430 unci zlatnih poluga i kovanica.

Ako se uzme u obzir da je u mjesecu prije toga, srpnju, Kovnica Perth prodala 56 tisuća 488 unci, vidljiv je pad potražnje za oko 26 tisuća unci ili oko 46 posto.

Pritvaranje monetarne pipe

Jedan od mogućih razloga smanjene potražnje za investicijskim zlatnicima i polugama analitičari vide u očekivanju tržišta da će američka središnja banka FED do kraja godine ublažiti agresivnu monetarnu politiku tiskanja novca bez pokrića, te da će zaustaviti ili barem smanjiti količinu otkupljenih američkih državnih obveznica koje banka trenutno svakog mjeseca preuzima s tržišta u visini od 85 milijardi dolara.

Ukoliko FED pritvori monetarnu pipu, to bi se moglo negativno odraziti na cijene plemenitih kovina. Ipak, ne treba zaboraviti da je program otkupa američkih državnih obveznica samo jedan o načina kojim američka središnja banka FED u optjecaj pušta goleme količine svježe proizvedenog novca. Jednako tako važan je i program umjetnoga održavanja niskih kamatnih stopa na kredite koji se također ostvaruje tiskanjem novca bez pokrića, a zaustavljanje tog programa i dopuštanje tržištu da samo odredi kamatnu stopu još nije ni na dnevnom redu američke središnje banke.

Srezan uvoz zlata u Indiju

Trend pada potražnje investicijskoga zlata od Kovnice Perth vidljiv je još od travnja. Prodaja je u kolovozu u odnosu na travanj pala čak 73 posto. Ipak, prema riječima Rona Curriea, direkora marketinga Kovnice Perth, a koje prenosi Mineweb, nakon pada cijene zlata u drugom tromjesečju ove godine, potražnja za zlatnim kovanicama i polugama bila je vrlo dobra. Ni srpanj, prema Currieovim riječima, po potražnji nije bio loš, no u kolovozu pad potražnje bio je jasno vidljiv. Treba napomenuti da su ljetni mjeseci u godini tradicionalno najslabiji mjeseci za trgovanje plemenitim kovinama.

Istovremeno, iz Indije dolazi vijest da su zbog žestokih mjera indijske vlade službene brojke o uvozu zlata u jednu od najmnogoljudnijih zemalja svijeta drastično srezane. I dok je u srpnju u Indiju uvezeno 47 i pol tona zlata, u kolovozu je uvoz pao na nevelikih 2 i pol tone. Indijska vlada nastoji, naime, različitim mjerama – među kojima je svakako najznačajnija povećanje poreza na zlato – otežati uvoz ove u Indiji iznimno popularne plemenite kovine kako bi smanjila trgovinski deficit sa svijetom.

Zlato je u Indiji po vrijednosti drugi najveći uvozni proizvod, odmah iza nafte. Analitičari, međutim, smatraju da mjere koje poduzima indijska vlada neće imati značajnijeg učinka, budući da postavljene restrikcije na uvoz plemenitih kovina Indijce potiče da se okrenu sivome i crnom tržištu, te da ondje utažuju svoju tradicionalnu želju za zlatom.

U svijetu tijekom kolovoza zabilježen pad potražnje za investicijskim zlatom Reviewed by on . [caption id="attachment_1086" align="alignright" width="300"] Foto: Kotivalo, Wikimedia Commons[/caption] Najveći australski i jedan od najvećih proizvođača zla [caption id="attachment_1086" align="alignright" width="300"] Foto: Kotivalo, Wikimedia Commons[/caption] Najveći australski i jedan od najvećih proizvođača zla Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori