Petak , 15.11.2019.

Početna » Vijesti iz svijeta » Unca zlata dosegnula 1.022 eura, novi cjenovni eurski rekord

Unca zlata dosegnula 1.022 eura, novi cjenovni eurski rekord

04.06.2010. / 13:12 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Unca zlata dosegnula 1.022 eura, novi cjenovni eurski rekord

Foto: Bill David Brooks, Flickr

Cijena zlata dosegnula je danas na svjetskome tržištu 1.022 eura za uncu (31,1035 grama), što predstavlja novi cjenovni rekord izražen u eurima.

Nasuprot tome, cijena zlata izražena u američkim dolarima blago je pala, te se kreće u rasponu od 1.214 i 1.218 dolara za uncu, što je oko 2,5 posto niža cijena od rekordne vrijednosti dosegnute u prvoj polovici svibnja ove godine.

Euro na najnižim razinama u zadnje četiri godine

Ova razlika u vrednovanju zlata prema dolaru i euru dolazi zbog značajnoga slabljenja europske zajedničke valute prema američkoj. Euro se danas na svjetskim burzama prodavao po cijeni od 1,19 dolara, što je najniža cijena u protekle četiri godine. Razlog tako dramatičnom padu cijene eura u odnosu na dolar, te rastu cijene zlata u svega prvih nekoliko sati trgovanja analitičari pronalaze u novim lošim vijestima iz Europske Unije. Ulagači se, naime, boje Mađarske kao potencijalne nove žrtve europske financijske krize.

Premda Mađarska još nije uvela zajedničku europsku valutu u svoj platni sustav, informacija o problemima što ih ta zemlja ima s plaćanjem državnoga duga navela je investitore na bijeg od eura.

Istovremeno, menedžment najvećega svjetskog fonda fizičkim zlatom, SPDR Gold Trust, objavio je potkraj prošloga tjedna da je ukupna zaliha zlata u njihovim trezorima, zbog nešto jače prodaje, pala s milijun i 289 tisuća kilograma na milijun i 286 kilograma. Taj mali pomak u količini pokazuje da su protekloga mjeseca ulagači za oko deinvestirali svoje zlatne rezerve, te ih preusmjerili u druga ulagačka sredstva.

Unca zlata dosegnula 1.022 eura, novi cjenovni eurski rekord Reviewed by on . [caption id="attachment_322" align="alignright" width="300"] Foto: Bill David Brooks, Flickr[/caption] Cijena zlata dosegnula je danas na svjetskome tržištu 1.0 [caption id="attachment_322" align="alignright" width="300"] Foto: Bill David Brooks, Flickr[/caption] Cijena zlata dosegnula je danas na svjetskome tržištu 1.0 Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori