Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Vijesti iz svijeta » Vodeće američke banke bez mnogo pompe promijenile raspoloženje prema zlatu

Vodeće američke banke bez mnogo pompe promijenile raspoloženje prema zlatu

12.06.2013. / 15:15 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Grafikoni novca

Foto: worradmu, freedigitalphotos.net

Američka državna komisija koja nadgleda tržište roba s budućom isporukom – US Commodity Futures Trading Commission ili CFTC – objavila je ovih dana izvještaj u kojem su analitičari pronašli izuzetno zanimljive podatke o tihoj, ali moćnoj promjeni raspoloženja američkih banaka prema zlatu.

Ted Butler, jedan od najdugovječnijih analitičara tržišta plemenitih kovina, u svojoj najnovijoj analizi izvještaja CFTC-a ustanovio je dramatičnu promjenu pozicija koja se dogodila s plemenitim kovinama i bankama u usporedbi s prethodnim CFTC-ov izvještajem s početka veljače ove godine. Butler tvrdi kako “promjena ovakve magnitude još nikada prije nije viđena”.

Klađenje protiv rasta cijene zlata

O čemu se zapravo radi? Najveće globalne banke na čelu s američkom bankom J.P. Morgan tradicionalno su se kladile protiv rasta cijene zlata. To su činile tako što su na tržištu roba s budućom isporukom – a koju nadgleda CFTC – držale zlato na tzv. “kratkoj poziciji” (short). To znači da su profit od prodaje stvarale posuđujući zlato o drugih igrača na tržištu koji su zlato držali na tzv. “dugoj poziciji” (long) i zatim su ga prodavail uz pretpostavku da će ga – kad cijena zlatu padne – ponovno kupiti i potom posuđeno zlato vratiti. Njihov je profit razlika između više cijene prodanoga posuđenog zlata i niže cijene kasnije kupljenoga zlata koje služi za povrat posudbe.

Ideja držanja pojedine robe na tzv. kratkoj poziciji uobičajeni je način trgovanja u slučajevima kada tržište zasićeno tom robom, pa se očekuje pad cijene. Mogućnost trgovanja robom “na kratkoj poziciji” važan je tržišni mehanizam otkrivanja viškova roba od strane najpoduzetnijih pojedinaca.

Promjena strukture portfelja

Ted Butler u izvještaju CFTC-a otkrio je kako su vodeće američke banke u svega tri mjeseca, kada se zbroje sve njihove “duge” i “kratke” pozicije, dramatično promijenile strukturu svojeg portfelja. Naime, izvještaj CFTC-a iz veljače pokazuje da su banke prema zlatu bile pozicionirane sa 70 tisuća ugovora “na kratko”, a da se ta njihova pozicija okrenula za 180 stupnjeva, te da su sada banke pozicionirane sa 30 tisuća ugovora “na dugo”.

Pri tome treba naglasiti da je američka banka J.P. Morgan glavni nositelj pozicija u zlatu, budući da je gotovo 90 posto svih ugovora – bez obzira odnose li se oni na “dugu” ili “kratku” poziciju – upravo pod kontrolom te banke.

Što to sve skupa znači? Najjednostavnije rečeno, najveća se globalna komercijalna banka u jednom trenutku u zadnja tri mjeseca prestala kladiti na pad cijena zlata, i počela se kladiti da će cijena zlata rasti. Kada se ta promjena točno dogodila, to se iz izvještaja CFTC-a ne može ustanoviti, budući da ta američka državna agencija nudi samo snimku stanja u trenutku pripreme izvještaja. No, činjenica je da se promjena dogodila i da je magnituda te promjene bez presedana otkako najdugovječniji analitičari prate to tržište.

Vodeće američke banke bez mnogo pompe promijenile raspoloženje prema zlatu Reviewed by on . [caption id="attachment_1067" align="alignright" width="300"] Foto: worradmu, freedigitalphotos.net[/caption] Američka državna komisija koja nadgleda tržište ro [caption id="attachment_1067" align="alignright" width="300"] Foto: worradmu, freedigitalphotos.net[/caption] Američka državna komisija koja nadgleda tržište ro Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori