Ponedjeljak , 16.12.2019.

Početna » Vijesti iz svijeta » Zlato će se u Europi moći koristiti kao osiguranje pri investiranju

Zlato će se u Europi moći koristiti kao osiguranje pri investiranju

06.06.2011. / 20:05 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Zlato kao osiguranje

Foto: Doug Wheller, Flickr

Vlasnicima zlata u Europi uskoro bi investiranje u dionice, obveznice i druga ulagačka sredstva moglo postati mnogo jednostavnije i dostupnije.

Odbor Europskoga parlamenta za ekonomske i monetarne poslove, naime, odobrio je protekloga tjedna prijedlog kojim se zlato proglašava prihvatljivim sredstvom osiguranja kupnje vrijednosnih papira, financijskih izvedenica, te drugih investicijskih sredstava. Članovi odbora jednoglasnom su odlukom predložili Europskome parlamentu i Europskome vijeću da već u srpnju ove godine, u sklopu regulative jedinstvenoga europskoga tržišta, omogući agencijama za poravnanje da prihvaćaju zlato kao kolateralno osiguranje.

Proširenje liste sredstava osiguranja

Rast cijena zlata u proteklih nekoliko godina potaknuo je interes investitora za kupnju i držanje ove plemenite kovine u osobnim portfeljima. Ta je nova investicijska klasa, zbog nedostatka regulative, bila uglavnom imobilizirana. Nova europska legislativa omogućit će da investiranje u zlato postane ravnopravno kolateralno sredstvo drugim oblicima investiranja.

Agencije za poravnanje počele su još od početka financijske krize 2008. godine razmatrati mogućnost uvođenja zlata kao kolateralnoga sredstva za investiranje u klasične ulagačke oblike, budući da su se postojeća sredstva osiguranja investiranja pokazala neadekvatnima. Zemlje G20 stoga su odlučile proširiti listu sredstava koja bi agencijama za poravnanje bila prihvatljiva za menedžment rizika, odnosno, koje bi agencije mogle prihvaćati kao osiguranje za kupnju investicijskih produkata.

Povjerenje u tradicionalne oblike slabi

Dodatni razlog za uvođenje zlata kao kolateralnoga sredstva leži u činjenici što je povjerenje u tradicionalne oblike ulaganja koja su korištena kao sredstvo osiguranja, poput europskih državnih obveznica, u zadnjih nekoliko godina prilično oslabjelo. Posljedica je to dužničke krize koja je zahvatila zemlje Europe, osobito one na europskome jugu.

Prijedlog odbora Europskoga parlamenta slijedi trend na financijskome tržištu, budući da je i nekoliko vodećih svjetskih igrača poput JP Morgan Chase, CME grupe, te Intercontinental Exchange, također omogućili svojim klijentima zlato koriste kao sredstvo osiguranja prilikom investiranja u dionice, obveznice i druge financijske instrumente.

Zlato će se u Europi moći koristiti kao osiguranje pri investiranju Reviewed by on . [caption id="attachment_719" align="alignright" width="300"] Foto: Doug Wheller, Flickr[/caption] Vlasnicima zlata u Europi uskoro bi investiranje u dionice, ob [caption id="attachment_719" align="alignright" width="300"] Foto: Doug Wheller, Flickr[/caption] Vlasnicima zlata u Europi uskoro bi investiranje u dionice, ob Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori