Ponedjeljak , 20.05.2024.

Početna » Vijesti iz svijeta » Zlato iznad 1400 dolara za uncu, srebro na 30-godišnjem maksimumu

Zlato iznad 1400 dolara za uncu, srebro na 30-godišnjem maksimumu

30.12.2010. / 20:40 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Zlatne poluge

Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net

Vrijeme između božićnih i novogodišnjih blagdana obično je vrijeme bez velikih iznenađenja na tržištu plemenitih kovina. Trgovanje se u pravilu odvija u nevelikom volumenu i unutar relativno uskoga cjenovnoga raspona.

Čini se, međutim, da je zadnji tjedan u 2010. godini ponešto narušio uobičajena očekivanja, barem kada je riječ o cijenama zlata i srebra na svjetskim burzama. Naime, zlato se već treći dan zaredom prodaje iznad 1400 američkih dolara za uncu (31,1 grama), što predstavlja cijenu koja je zadnji put dosegnuta početkom prosinca. Time se vrijednost ove plemenite kovine polako konsolidira na novim razinama. Na newyorškoj burzi Comex zlato za isporuku u veljači iduće godine dosegnulo je danas cijenu od 1412 dolara i 60 centi.

Predviđen rast u idućoj godini

Istovremeno, cijena srebra dosegnula je u dva navrata novi 30-godišnji maksimum. Unca srebra, naime, prodavala se ovih dana po cijeni iznad 30 dolara za uncu, dok je najnoviji višedesetljetni rekord postavljen danas, kada je srebro u jednom trenutku dosegnulo 30 dolara i 93 centa.

Analitičari ističu kako se u 2011. godini i dalje predviđa rast cijene ove plemenite kovine, te kao prvi kratkoročni cilj predviđaju cijenu od 31 dolar, dok je u srednjoročnome razdoblju moguće očekivati dostizanje povijesnoga rekorda od 50 dolara, koji je ostvaren daleke 1980. godine.

Zlato iznad 1400 dolara za uncu, srebro na 30-godišnjem maksimumu Reviewed by on . [caption id="attachment_563" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Vrijeme između božićnih i novogodišnjih blagdan [caption id="attachment_563" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Vrijeme između božićnih i novogodišnjih blagdan Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori