Petak , 15.11.2019.

Početna » Vijesti iz svijeta » Zlato prema euru u dva dana dvaput rekordno

Zlato prema euru u dva dana dvaput rekordno

12.07.2011. / 23:13 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Valute

Foto: renjith krishnan, freedigitalphotos.net

Nakon što je jučer zamjetno porasla zabrinutost ulagača zbog dužničke krize u zemljama Europske Unije, eurska je valuta oslabila u odnosu na američki dolar, istovremeno oslabljujući i prema zlatu.

Unca zlata (31,1 gram) na svjetskome se tržištu prodavala jučer po cijeni od 1117 eura, što je bio novi povijesni rekord izražen u europskoj valuti. Trend slabljenja eura nastavljen je i danas, a cijeni zlata dodatno su pomogle i nepovoljne vijesti iz Sjedinjenih Država, pa je danas u popodnevnim satima na svjetskim burzama zabilježen novi eurski rekord cijene zlata od 1121 eura i 36 centi, dok se cijena zlata izražena u američkim dolarima također na svega nekoliko dolara približila povijesnom rekordu od 1577 dolara i 40 centi dostignutom početkom svibnja ove godine. Zlato se, naime, u jednom trenutku prodavalo po 1574 dolara, no cijena mu se zatim spustila na 1568 dolara za uncu.

Razočaravajuće vijesti

Uzbudljivom početku tjedna na svjetskim burzama plemenitih kovina doprinijelo je nekoliko događaja u globalnome gospodarstvu. Najprije su kupovinu zlata potaknule više nego razočaravajuće vijesti s tržišta rada u Sjedinjenim Državama, gdje je u proteklome mjesecu kreirano deset puta manje radnih mjesta nego što su analitičari očekivali.

Potom su se nepovoljne vijesti nastavile redati iz Europske Unije. Irskoj je smanjen kreditni rejting, čime su njezine državne obveznice dobile status koji se u svijetu investiranja naziva smećem (junk). Grčka je i dalje vruć krumpir s kojim europski političari i ekonomski stručnjaci ne znaju kako izići na kraj. Legendarni američki investitor George Soros u svojoj je najnovijoj kolumni objavljenoj početkom tjedna u Financial Timesu istaknuo kako “Grčka srlja prema nekontroliranom bankrotu”, te je napomenuo kako je “bankrot Grčke možda neizbježan, ali ne bi trebao biti nekontroliran”. A nove nevolje za Europsku Uniju počele su prijetiti iz Italije, trećega najvećeg gospodarstva Eurozone. Ovih dana, naime, talijanski bi parlament trebao izglasati mjere štednje kojima bi se, navodno, trebao savladati golemi deficit u talijanskome proračunu. Političke tenzije oko najnovijih mjera počele su jačati, što investitore čini nervoznima i utječe na njihov odabir u smjeru plemenitih kovina kao sigurne ulagačke luke.

Zlato prema euru u dva dana dvaput rekordno Reviewed by on . [caption id="attachment_737" align="alignright" width="300"] Foto: renjith krishnan, freedigitalphotos.net[/caption] Nakon što je jučer zamjetno porasla zabrinu [caption id="attachment_737" align="alignright" width="300"] Foto: renjith krishnan, freedigitalphotos.net[/caption] Nakon što je jučer zamjetno porasla zabrinu Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori