Petak , 15.11.2019.

Početna » Vijesti iz svijeta » Zlato rekordno u odnosu na euro, vrlo blizu povijesnom rekordu prema dolaru

Zlato rekordno u odnosu na euro, vrlo blizu povijesnom rekordu prema dolaru

05.09.2011. / 13:44 Autor: Kategorija: Vijesti iz svijeta A+ / A-
Cijena zlata rekordno

Foto: graur razvan ionut, freedigitalphotos.net

Zlato je protekloga tjedna na tržištu plemenitih kovina ponovno zasjalo, a taj se trend nastavio i početkom ovoga tjedna.

Nakon što je cijena ove plemenite kovine u drugoj polovici kolovoza pala za više od 150 dolara za uncu (31,1 grama), svršetak kolovoza i početak rujna donio je cjenovni oporavak, a zatim i novo približavanje rekordnim vrijednostima.

Zlato je dostiglo 1800 dolara za uncu u zadnjem tjednu kolovoza, da bi danas nastavilo rast, probivši razinu od 1900 dolara za uncu, te se zaustavivši na 1903 dolara, što je svega 10 dolara manje od povijesnoga vrhunca od 1913 dolara dosegnutog 23. kolovoza. U odnosu na europsku valutu, zlato je postavilo novi povijesni rekord od 1346 eura za uncu, što je posljedica pada vrijednosti eura prema američkom dolaru.

Loš izvještaj s tržišta rada u Americi

Glavni poticaj za značajan rast cijene zlata dao je iznimno loš izvještaj američkoga statističkog ureda o stanju na tržištu rada. Umjesto 68 tisuća novih radnih mjesta, koliko su analitičari očekivali da će tijekom kolovoza biti otvoreno u Sjedinjenim Državama, poražavajući podaci otkrili su kako nije otvoreno niti jedno novo radno mjesto.

Tržište plemenitih kovina reagiralo je na tu nepovoljnu vijesti i prije službenog objavljivanja informacije, budući da je ona neslužbeno procurila u investicijske krugove još u ranim jutarnjim satima. Zlato je u petak u samo jednome danu u odnosu na američki dolar dobilo više od 3 posto vrijednosti, te se trgovanje ovom plemenitom kovinom u petak zaustavilo na razini od 1870 dolara i 30 centi za uncu (31,1 gram).

Nijemci kaznili Angelu Merkel

Osim zbog razočaravajućega izvještaja s američkog tržišta rada, investitori su se ponovno jače okrenuli zlatu i zbog nepovoljnih vijesti iz Europe. Poraz što ga je njemačka kancelarka Angela Merkel i njezina stranka Kršćanska demokratska unija (CDU) doživjela na lokalnim izborima u njemačkoj saveznoj državi Zapadnoj Pomeraniji ojačala je zabrinutost investitora. Riječ je o petom uzastopnom porazu CDU-a u zadnjih nekoliko tjedana, čime postaje jasno kako Nijemci nisu zadovoljni načinom kako njemačka vlada upravlja krizom u monetarnom sustavu Europske Unije s obzirom na dugove Grčke, Portugala, Irske i drugih prezaduženih europskih zemalja.

Gubitak njemačke kancelarke Angele Merkel na izborima utječe i na ulagački sentiment, budući da postaje neizvjesno hoće li Njemačka nastaviti podržavati kriznu pomoć što su je vodeće zemlje Europske Unije dogovorile za države u financijskim teškoćama. Neizvjesnost na tržištu predstavlja povoljnu okolnost za rast cijene zlata, zato jer investitori percipiraju zlato kao jednu od rijetkih sigurnih ulagačkih luka.

Pobjednički niz traje jedanaest godina

Vrijednost zlata u odnosu na vodeće svjetske valute raste već jedanaestu godinu zaredom, što predstavlja najdulji pobjednički u zadnjih gotovo stotinu godina. Od početka 2011. cijena zlata porasla je za čak 33 posto, što je bolji rezultat od bilo koje druge investicijske klase, uključujući dionice, obveznice i robe.

I cijena srebra je u 2011. godini imala značajne dobitke, no tijekom današnjega trgovinskoga dana njegova je cijena korigirana za 1,3 posto zaustavivši se na 42 dolara i 69 centi za uncu.

Zlato rekordno u odnosu na euro, vrlo blizu povijesnom rekordu prema dolaru Reviewed by on . [caption id="attachment_259" align="alignright" width="300"] Foto: graur razvan ionut, freedigitalphotos.net[/caption] Zlato je protekloga tjedna na tržištu ple [caption id="attachment_259" align="alignright" width="300"] Foto: graur razvan ionut, freedigitalphotos.net[/caption] Zlato je protekloga tjedna na tržištu ple Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori