Srijeda , 14.04.2021.

Početna » Investicijski zlatnici » Australski klokan / zlatni grumen (Australian Kangaroo / Gold Nugget)

Australski klokan / zlatni grumen (Australian Kangaroo / Gold Nugget)

18.01.2010. / 12:53 Autor: Kategorija: Investicijski zlatnici A+ / A-
Australija zlatnik kangaroo nugget

Foto: WGC

Kada je jedna od najstarijih kovnica u jugozapadnom australskom gradu Perthu 1986. godine počela s izdavanjem zlatnih buliona, autori likovnog rješenja odlučili su na prednju stranu zlatnika aplicirati lice britanske kraljice Elizabete II, što je razumljivo, budući da se lica suverena obično i stavljaju na kovanice, a Australija je još uvijek pod britanskom krunom (premda je u svemu drugome neovisna država).

Reljef sa stražnje strane zlatnika prikazivao je prirodne grumene zlata iskopane u australskim nalazištima. Po tome je bulion dobio i svoje prvo ime: Australski zlatni grumen (Australian Gold Nugget).

No, nakon tri godine, slika se na stražnjoj strani promijenila. Kovnica je svoje zlatnike iz serije izdane 1989. godine ukrasila klokanom, najprepoznatljivijom australskom životinjom.

Čini se da su kupci tu novost izvrsno prihvatili, pa su australski zlatnici od tada svake godine na stražnjoj strani nosili drugu podvrstu ove životinje. A serija zlatnika zbog toga je dobila i dodatno ime: Australski klokan (Australian Kangaroo).

Australski je klokan, uz Kineskoga pandu, jedini investicijski zlatnik kojemu se naličje svake godine mijenja. Zbog toga godišnja izdanja australskih zlatnika imaju i numizmatičku vrijednost koja je ponešto veća od same cijene zlata iste težine. Ipak, razlika nije prevelika, tako da se oni i dalje smatraju izvrsnim investicijskim proizvodom.

Izdavatelj: Perth Mint (Australija)
Godina prvog izdanja: 1986.
Prednja strana: britanska kraljica Elizabeta II
Stražnja strana: australski zlatni grumeni (1986-1988), klokan (od 1989. na dalje)
Raspoložive težine: 1/20, 1/10, 1/4, 1/2 unce, 1 unca, 2 unce, 10 unca i 1 kg
Nominala 1 unce: 100 australskih dolara
Sastav: 99,99 % zlato

Australski klokan / zlatni grumen (Australian Kangaroo / Gold Nugget) Reviewed by on . [caption id="attachment_1956" align="alignright" width="300"] Foto: WGC[/caption] Kada je jedna od najstarijih kovnica u jugozapadnom australskom gradu Perthu 1 [caption id="attachment_1956" align="alignright" width="300"] Foto: WGC[/caption] Kada je jedna od najstarijih kovnica u jugozapadnom australskom gradu Perthu 1 Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori