Srijeda , 14.04.2021.

Početna » Investicijski zlatnici » Kanadski zlatni javorov list (Canadian Gold Maple Leaf)

Kanadski zlatni javorov list (Canadian Gold Maple Leaf)

18.01.2010. / 13:32 Autor: Kategorija: Investicijski zlatnici A+ / A-
Zlatnik Kanadski javorov list

Foto: hto2008, Flickr

U vrijeme kada se prvi kanadski bulion pojavio na tržištu, svjetskim je investicijskim transakcijama u zlatnicima suvereno vladao južnoafrički Krugerrand i to unatoč embargu što ga je svijet zbog aparthejda nametnuo Južnoafričkoj Republici.

Očito potaknuti neviđenom uspjehu Krugerranda, Kanađani su investitorima željnim ulaganja u fizičko zlato odlučili ponuditi legalnu alternativu. I u tome su sasvim uspjeli.

Zlatnik što ga proizvodi Kanadska kraljevska kovnica (Royal Canadian Mint) postao je popularan i cijenjen investicijski proizvod, i to osobito u Sjevernoj Americi.

Na prednjoj se strani kanadskoga buliona nalazi lik britanske kraljice Elizabete II, što je razumljivo, budući da je Kanada, baš kao i Australija, još uvijek formalno britanska kraljevska zemlja. Na stražnjoj strani, pak, nalazi se simbol kanadske države, koji je prisutan i na državnoj zastavi – javorov list.

Tehnološka izvrsnost kovnice omogućila je proizvodnju buliona izuzetno visoke čistoće zlata, kakvu ne postiže ni jedna druga kovnica na svijetu. To doduše ima i nekih nuspojava, budući da je čisto zlato bez primjesa podložnije habanju nego ono s dodacima. No, budući da se investicijsko zlato rijetko koristi za svakodnevne transakcije, habanje zlatnika i ne predstavlja neki problem.

Kanadski je zlatni javor ušao u Guinessovu knjigu rekorda, budući da je Kanadska kraljevska kovnica 2007. godine počela izdavati seriju buliona promjera 50 centimetara, debljine 3 centimetra, težine 100 kilograma, te nominalne vrijednosti od čak 1 milijun kanadskih dolara (premda je stvarna tržišna vrijednost zlata te težine bila više od 2 milijuna dolara).

Izvorno je ovaj golemi zlatnik trebao biti tek promotivni proizvod za novu tehnologiju rafiniranja plemenitih metala do razine čistoće 99,999 posto što ju je usvojila Kanadska kovnica. No, uskoro su se javili i kupci, pa je do današnjega dana, prema službenim podacima, iskovano i prodano pet ovih golemih buliona.

Osim u zlatu, Kanadski se javor proizvodi i u srebru i paladiju.

Izdavatelj: Royal Canadian Mint (Kanada)
Godina prvog izdanja: 1979.
Prednja strana: britanska kraljica Elizabeta II
Stražnja strana: list javora (kanadski nacionalni simbol)
Raspoložive težine: 1/20 1/10, 1/4, 1/2 unce, 1 unca, 100 kilograma
Nominala 1 unce: 50 kanadskih dolara
Sastav: od 99,99 do 99,999 % čistog zlata

Kanadski zlatni javorov list (Canadian Gold Maple Leaf) Reviewed by on . [caption id="attachment_1669" align="alignright" width="300"] Foto: hto2008, Flickr[/caption] U vrijeme kada se prvi kanadski bulion pojavio na tržištu, svjetsk [caption id="attachment_1669" align="alignright" width="300"] Foto: hto2008, Flickr[/caption] U vrijeme kada se prvi kanadski bulion pojavio na tržištu, svjetsk Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori