Srijeda , 14.04.2021.

Početna » Investicijski zlatnici » Južnoafrički Krugerrand (South African Krugerrand)

Južnoafrički Krugerrand (South African Krugerrand)

18.01.2010. / 12:56 Autor: Kategorija: Investicijski zlatnici A+ / A-
Zlatnik Krugerrand

Foto: Wikimedia Commons

Prvi investicijski zlatnik na svijetu pojavio se prije više od četiri desetljeća u Južnoafričkoj Republici.

Izvorna nakana njegovih kreatora bila je da se on upotrebljava kao valuta za razmjenu dobara i usluga u svakodnevnom životu, pa je zbog toga bio izrađen od slitine zlata s primjesama, što je Krugerrand učinilo čvršćim i otpornijim na habanje.

Budući da Krugerrand na sebi nije imao ispisanu nominalnu vrijednost, on je u transakcijama vrijedio onoliko koliko je u određenom trenutku bila tržišna cijena jedne unce zlata od koje je izrađen.

No, Krugerrand je svoje zapaženo mjesto u svjetskoj trgovini zlatom izborio uz goleme teškoće, premda je u mnogočemu bio investicijski proizvod ispred svoga vremena.

Sankcije što ih je svijet nametnuo Južnoafričkoj Republici zbog apartheida, naime, Krugerrandu su onemogućile da se legalno širi, te da se njime slobodno trguje. Ipak, zbog njegova inovativnog koncepta, širenje mu nije moglo biti zaustavljeno, pa je tako do 1980. godine 90 posto svih transakcija zlatnim kovanicama na svih pet kontinenata bilo obavljano upravo Južnoafričkim Krugerrandom.

Krugerrandov uspjeh potaknuo je druge nacije da proizvedu svoje verzije investicijskih buliona, poput Kanadskoga zlatnoga javorovog lista, Australskog grumena i Američkoga zlatnog orla.

Prvi investicijski zlatnik na svijetu dobio je ime po južnoafričkome državniku Paulu Krugeru, političaru koji je u četiri uzastopna mandata bio predsjednik Južnoafričke Republike, a čije lice se pojavljuje na prednjoj strani kovanice. Krugerrand je u međuvremenu zaštićen kao ime i znak, a prava njegova korištenja ima tvrtka Rand Refinery Limited iz Germistona, JAR.

Izdavatelj: South African Mint Company (Južnoafrička Republika)
Godina prvog izdanja: 1967.
Prednja strana: Paul Kruger, južnoafrički državnik
Stražnja strana: južnoafrička antilopa (Antidorcas marsupialis)
Raspoložive težine: 1/10, 1/4, 1/2 unce, 1 unca
Nominala 1 unce: nominala nije upisana na zlatnik
Sastav: 91,67 % čistog zlata

Južnoafrički Krugerrand (South African Krugerrand) Reviewed by on . [caption id="attachment_1667" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Prvi investicijski zlatnik na svijetu pojavio se prije više od č [caption id="attachment_1667" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Prvi investicijski zlatnik na svijetu pojavio se prije više od č Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori