Srijeda , 14.04.2021.

Početna » Investicijski zlatnici » Sjevernoamerički zlatni orao (American gold eagle)

Sjevernoamerički zlatni orao (American gold eagle)

18.01.2010. / 13:39 Autor: Kategorija: Investicijski zlatnici A+ / A-
Američki zlatni orao

Foto: Wikimedia Commons

Nakon što su Amerikanci mnoga desetljeća svoje privatne zlatne rezerve investirali u bulione poput Južnoafričkoga Krugerranda i Kanadskoga zlatnog javorova lista, tamošnja je vlada 1985. godine odlučila donijeti zakon prema kojem se i u Sjedinjenim Državama treba započeti proizvodnja investicijskih zlatnika.

Stoga je godinu dana kasnije, američka kovnica United States Mint, izdala seriju zlatnih kovanica u rasponu od 1/10 unce do jedne unce. Prema zakonu, zlato koje se koristi za proizvodnju ovoga buliona treba potjecati iz “domaćih” američkih izvora, a treba sadržavati i primjese srebra i bakra, čime se postiže veća otpornost na habanje pri svakodnevnoj uporabi. Za čistoću i deklarirane vrijednosti ovoga buliona jamči američka država.

Na prednjoj strani kovanice nalazi se lik boginje Slobode u izvedbi američkoga skulptora irskoga podrijetla Augustusa Saint-Gaudensa. Boginja Slobode u jednoj ruci drži baklju, a u drugoj maslinovu grančicu, dok je u podnožju prikazana zgrada Američkog kongresa. Stražnju stranu oblikovala je skulptorica Miley Busiek, a prikazuje orlove u gnijezdu.

U razdoblju od 1986. do 1991, godina izdanja na ovom je bulionu ispisana rimskim brojevima, a od 1992. na dalje koriste se arapske brojke.

Na web stranicama kovnice United States Mint stoji obavijest da se serije ovoga investicijskog buliona neće proizvoditi u 2008. i 2009. godini zbog, kako je objašnjeno, prevelike potražnje.

Izdavatelj: United States Mint (SAD)
Godina prvog izdanja: 1986.
Prednja strana: lik boginje Slobode
Stražnja strana: gnijezdo američkoga orla
Raspoložive težine: 1/10, 1/4, 1/2 unce, 1 unca
Nominala 1 unce: 50 američkih dolara
Sastav: od 91,67 % čistog zlata

Sjevernoamerički zlatni orao (American gold eagle) Reviewed by on . [caption id="attachment_1658" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Nakon što su Amerikanci mnoga desetljeća svoje privatne zlatne r [caption id="attachment_1658" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Nakon što su Amerikanci mnoga desetljeća svoje privatne zlatne r Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori