Srijeda , 14.04.2021.

Početna » Investicijski zlatnici » Sjevernoamerički bizon (American gold buffalo)

Sjevernoamerički bizon (American gold buffalo)

18.01.2010. / 13:38 Autor: Kategorija: Investicijski zlatnici A+ / A-
Američki zlatnik Bizon (Buffalo)

Foto: Wikimedia Commons

Najmlađi u nizu investicijskih buliona (počeo se kovati 2006. godine), Sjevernoamerički zlatni bizon izgledom se zasniva na dizajnu kovanice od pet američkih centi, široko rasprostranjenog sredstva plaćanja oblikovanog od strane skulptora Jamesa Earlea Frasera i kovanog u razdoblju od 1913. do 1938. godine.

S prednje strane prikazan je lik američkog Indijanca, za koga skulptor tvrdi da je stvoren na temelju crta lica predstavnika tri različita indijanska plemena. Stražnja strana, pak, sadrži profil američkog bizona, životinje koja je krajem 19. stoljeća bila na rubu izumiranja.

Sjevernoamerički zlatni bizon prvi je investicijski bulion proizveden u Sjedinjenim Državama koji se kuje od zlata najviše čistoće (99,99 posto) i bez primjesa za povećavanje otpornosti na habanje.

Američka kovnica Unites States Mint prvu je seriju zlatnika odlučila izdati u samo jednoj težini (1 unca) i samo jednoj nominali (50 američkih dolara). Dvije godine nakon predstavljanja, proizvedene su i ograničene količine zlatnika manjih težina i nominala, no one se danas više ne mogu nabaviti.

Izdavatelj: United States Mint (SAD)
Godina prvog izdanja: 2006.
Prednja strana: lik američkog Indijanca
Stražnja strana: američki bizon
Raspoložive težine: 1 unca
Nominala 1 unce: 50 američkih dolara
Sastav: od 99,99 % čistoga zlata

Sjevernoamerički bizon (American gold buffalo) Reviewed by on . [caption id="attachment_1661" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Najmlađi u nizu investicijskih buliona (počeo se kovati 2006. go [caption id="attachment_1661" align="alignright" width="300"] Foto: Wikimedia Commons[/caption] Najmlađi u nizu investicijskih buliona (počeo se kovati 2006. go Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori