Srijeda , 14.04.2021.

Početna » Investicijski zlatnici » Meksički Libertad (Mexican Libertad)

Meksički Libertad (Mexican Libertad)

18.01.2010. / 13:35 Autor: Kategorija: Investicijski zlatnici A+ / A-
Zlatni meksički libertad

Foto: oscargilfc, Wikimedia Commons

Kovnica Casa de Moneda de Mexico koja proizvodi latinskoamerički zlatnik Libertad, ima dugu tradiciju kovanja novca. Utemeljena je u 16. stoljeću i smatra se jednom od najstarijih kovnica u obje Amerike.

Libertad ima sličan dizajn kao i obična meksička kovanica od 50 pezosa. Na prednjoj strani nalazi se skulptura Anđela Pobjede s vulkanima Popocatepetl i Iztaccihuatl u pozadini, dok je stražnja strana oblikovana kao povijesni pregled meksičkih grbova sa trenutno važećom inačicom u središtu.

Otkako je ovaj zlatnik predstavljen javnosti, njegov se dizajn tek neznatno promijenio, zadržavajući uglavnom uvijek iste motive na licu i naličju. Ranije inačice zlatnika na stražnjoj su strani sadržavale samo jedan, suvremeni meksički grb. I danas takav dizajn s jednim grbom imaju zlatni bulioni vrijednosti od 1/2, 1/4, 1/10 i 1/20 unce.

Premda popularan u Americi, ovaj je zlatnik nešto manje poznat u drugim dijelovima svijeta, a i u Europi je dobavljiv uglavnom samo na poseban zahtjev.

Izdavatelj: Casa de Moneda de Mexico (Meksiko)
Godina prvog izdanja: 1978.
Prednja strana: anđeo pobjede
Stražnja strana: grb Republike Meksiko
Raspoložive težine: 1/20 1/10, 1/4, 1/2 unce, 1 unca
Nominala 1 unce: nema iskazanu nominalnu vrijednost
Sastav: od 99,9 % čistog zlata

Meksički Libertad (Mexican Libertad) Reviewed by on . [caption id="attachment_1663" align="alignright" width="229"] Foto: oscargilfc, Wikimedia Commons[/caption] Kovnica Casa de Moneda de Mexico koja proizvodi lati [caption id="attachment_1663" align="alignright" width="229"] Foto: oscargilfc, Wikimedia Commons[/caption] Kovnica Casa de Moneda de Mexico koja proizvodi lati Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori