Srijeda , 14.04.2021.

Početna » Investicijski zlatnici » Austrijski Philharmoniker (Austrian Philharmonic)

Austrijski Philharmoniker (Austrian Philharmonic)

18.01.2010. / 12:55 Autor: Kategorija: Investicijski zlatnici A+ / A-
Zlatnik Wienner Philharmoniker

Foto: © Markussevcik | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Austrijanci imaju više od 800 godina dugu tradiciju proizvodnje numizmatički vrijednih zlatnika i srebrnjaka, no tek su 1989. godine odlučili predstaviti zlatni bulion isključivo za investitore u zlato. Zlatnik je dizajniran kao posveta svjetski poznatoj Bečkoj filharmoniji, te na licu i naličju sadrži različite filharmonijske instrumente.

Ubrzo nakon predstavljanja, austrijski je bulion požnjeo nezabilježen uspjeh. Svojom ljepotom i otmjenim dizajnom osvojio je naklonost publike, postavši najprodavanijim investicijskim bulionom u Europi, a titulu najtraženijega u svijetu ponio je 1992, 1995. i 1996. godine (prema podacima Svjetskoga vijeća za zlato).

Austrijski Philharmoniker i u 21. stoljeću nastavlja svoju tradiciju popularnosti i pouzdanosti, koja je osnažena činjenicom da za njegovu kakvoću, te 99,99 postotnu čistoću jamči država Austrija i kovnica Münze Österreich koja je u državnome vlasništvu. On je ujedno i jedini svjetski investicijski zlatnik denominiran u eurima.

Ovaj se austrijski investicijski zlatnik proizvodi u težinama od 1/10 unce pa do čak 1000 unci, odnosno, 31 kilograma. Ovaj potonji spada u red najvećih redovito dobavljivih investicijskih zlatnika na svijetu, promjera 37 centimetara, debljine 2 centimetara, te nominalne vrijednosti 100.000 eura.

Hrvati koji žele investirati u zlato obično se odlučuju za ovaj zlatnik, budući da je on u Europi, a osobito u nama susjednim zemljama vrlo likvidan, te se može jednostavno nabaviti uz najniži iznos premije u odnosu na cijenu zlata.

Izdavatelj: Münze Österreich (Austrija)
Godina prvog izdanja: 1989.
Prednja strana: instrumenti Bečke filharmonije
Stražnja strana: velike orgulje u Zlatnoj dvorani Bečke filharmonije
Raspoložive težine: 1/10, 1/4, 1/2 unce, 1 unca, 1000 unci
Nominala 1 unce: 2000 šilinga (do 2001), 100 eura (2002. do danas)
Sastav: 99,99 % zlato

Austrijski Philharmoniker (Austrian Philharmonic) Reviewed by on . [caption id="attachment_1675" align="alignright" width="300"] Foto: © Markussevcik | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Austrijanci imaju [caption id="attachment_1675" align="alignright" width="300"] Foto: © Markussevcik | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Austrijanci imaju Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori