Utorak , 16.07.2024.

Početna » Kupnja » Kupnja zlata i srebra u Hrvatskoj

Kupnja zlata i srebra u Hrvatskoj

01.10.2013. / 15:36 Autor: Kategorija: Kupnja A+ / A-
Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net

Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, najpovoljniji oblik investiranja u plemenite kovine jest kupnja zlatnih poluga masa većih od 50 grama. Cijena po gramu čistoga zlata u polugama većih masa (100 grama, 250 grama, 500 grama ili 1000 grama) povoljnija je od cijene po gramu čistoga zlata u polugama manjih masa (1 gram, 2 grama, 5, grama, 10 grama).

Ukoliko kupujete manje količine plemenitih kovina (do 10 grama), preporučujemo kupnju zlatnih i srebrnih kovanica. Riječ je o zlatnome i srebrnome novcu s kraja 19. i početka 20. stoljeća koji je izdan u milijunskim količinama, a služio je za svakodnevnu kupoprodaju proizvoda i usluga u zemljama u kojima je izdan. U Hrvatskoj se najčešće mogu naći zlatni i srebrni novac Habsburške monarhije, Kraljevine Jugoslavije, te austrijska izdanja iz 50-tih i 60-tih godina prošloga stoljeća.

Masovna izdanja zlatnika i srebrnjaka

Valja napomenuti kako postoji razlika između povijesnih izdanja raspoloživih na teritoriju Republike Hrvatske u velikim količinama i rijetkih numizmatičkih izdanja. Potonja, naime, imaju visoku numizmatičku premiju, pa zbog toga nisu prikladna za investicijske svrhe (osim u slučaju ako se želite baviti investiranjem u rijetku numizmatiku, što također može biti zanimljiv i atraktivan oblik ulaganja, ali on nije predmet razmatranja na našim internetskim stranicama).

Više informacija o tim izdanjima možete pronaći na internetskim stranicama Hrvatske investicijske numizmatike.

Također, na tržištu se može naći prigodni zlatni i srebrni kovani novac u izdanju Hrvatske narodne banke.  To su više numizmatički, a manje investicijski proizvodi, budući da se izdaju u posebnim prigodama, a njihovi motivi vrlo su raznoliki.

Kupnja zlata i srebra u Hrvatskoj Reviewed by on . [caption id="attachment_1933" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, najpov [caption id="attachment_1933" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, najpov Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori