Ponedjeljak , 16.09.2019.

Početna » Analiza » Inflatorna očekivanja potiču potražnju za zlatom

Inflatorna očekivanja potiču potražnju za zlatom

16.02.2011. / 14:22 Autor: Kategorija: Analiza A+ / A-
Zlatnici razni

Foto: Wizetux, Flickr

Na burzi roba u New Yorku cijena zlata približila se jednomjesečnome maksimumu, dok investitori s nervozom iščekuju moguće nove poteze kineskih monetarnih vlasti zbog novih, obeshrabrujućih izvještaja o inflaciji u Kini.

Maloprodajne cijene u kineskim su trgovinama u siječnju porasle na 4,9 posto, što je već četvrti mjesec zaredom iznad očekivanja kineskih vlasti. Istovremeno, inflacija u Velikoj Britaniji također je srušila dvogodišnji rekord, dosegnuvši 4 posto ili dvostruko više od predviđenih 2 posto, koliko iznosi ciljna inflacija za britansku funtu. Guverner britanske središnje banke u svojem je izvještaju ustvrdio kako bi inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu u idućih nekoliko mjeseci mogla doseći i pet posto.

Azijske zemlje dižu kamatne stope

Analitičari ističu kako bi inflatorna očekivanja mogla dodatno potaknuti potražnju za plemenitim kovinama. Istovremeno, ukoliko kineska središnja banka dodatno stegne monetarne agregate, cijene zlata i srebra mogle bi biti korigirane naniže. Proteklog je tjedna, naime, nekoliko azijskih zemalja – među kojima i Kina, Indija, Indonezija, Tajland, te Južna Koreja – povisilo referentne kamatne stope u nastojanju da smanje inflatorna očekivanja.

Zlato za isporuku u travnju prodavalo se po cijeni od 1378 dolara i 50 centi za uncu (31,1 grama), što je porast za više od četiri dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. To je ujedno i najviša dostignuta cijena zlata još od 19. siječnja.

Zabrinutost investitora zbog globalne opasnosti od inflacije povisilo je cijenu zlata za gotovo 30 posto u zadnjih dvanaest mjeseci. Povijesni rekord dostignut je u prosincu prošle godine kada se unca ove plemenite kovine prodavala po cijeni od 1432 dolara i 50 centi.

Inflatorna očekivanja potiču potražnju za zlatom Reviewed by on . [caption id="attachment_617" align="alignright" width="300"] Foto: Wizetux, Flickr[/caption] Na burzi roba u New Yorku cijena zlata približila se jednomjesečnom [caption id="attachment_617" align="alignright" width="300"] Foto: Wizetux, Flickr[/caption] Na burzi roba u New Yorku cijena zlata približila se jednomjesečnom Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori