Četvrtak , 14.11.2019.

Početna » Analiza » Prodavati, držati ili kupovati zlato i srebro?

Prodavati, držati ili kupovati zlato i srebro?

28.05.2013. / 11:03 Autor: Kategorija: Analiza A+ / A-
Kupovati držati prodavati zlato i srebro

Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net

Trenutno stanje na tržištu plemenitih kovina prilično je nestabilno. “Prodavati, držati ili kupovati zlato i srebro?”, središnje je pitanje oko kojega se lome koplja analitičara, i to prilično strastveno.

Nemali broj onih koji pozorno prate globalna kapitalna tržišta smatraju kako je vrijeme žute i bijele plemenite kovine iza nas, te da je ponovno došlo vrijeme za kupnju dionica i drugih srednjestrujaških investicija. Nasuprot njih stoje zabrinuti pojedinci koji upozoravaju kako se ključni gospodarski pokazatelji vodećih zemalja razvijenoga Zapada iz dana u dan zapravo pogoršavaju, te da je oporavak na tržištu dionica iluzija koja će se uskoro razbiti.

Istina ili laž

U takvim okolnostima, mali investitor nalazi se u konfuziji i pita se što je od svega toga istina a što laž, te kako pozicionirati svoj portfelj u ova neizvjesna, turbulentna vremena.

U zanimljivom intervjuu što ga dao Elijahu Johnsonu za FinanceAndLiberty.com, Erik Townsend, investicijski stručnjak sa sjedištem u Hong Kongu, ističe kako je današnje vrijeme iznimno opasno za male investitore. Postupci kreatora ekonomskih politika u Zapadnoj Europi, Sjedinjenim Državama i Japanu usmjereni su protiv malih investitora, koji trenutno mogu birati samo između investiranja u konvencionalne investicijske forme poput obveznica ili gotovine i pri tome se nadati malome gubitku kupovne moći svoje investicije ili pak investirati u špekulativne poslove nadajući se golemome dobitku, ali i dovodeći se u rizik golemoga gubitka.

Townsed, dakle, govori kako je vrijeme u kojemu živimo zapravo vrijeme golemih rizika i malih, odnosno, nikakvih potencijala za malenu, ali sigurnu zaradu.

Opasnost od sistemske katastrofe

Dugoročno, fundamentalni razlozi za ulaganje u plemenite kovine nikada nisu bili bolji. Nastavlja se trend agresivnoga tiskanja novca na svim frontovima diljem svijeta. Ipak, zbog trenutnih okolnosti na tržištu, novootisnuti novac bez pokrića ne prelijeva se još uvijek izravno u dramatično povećanje cijena proizvoda i usluga na tržištu, budući da se cirkulacija svježega novca usporava. Zlato i srebro postali su omražena investicijska kategorija, upravo zbog činjenice što trenutno nije uspostavljena jasna veza između ubrzane proizvodnje papirnatoga novca i inflatornih pritisaka.

Analitičari ističu kako se ta situacija može nastaviti još mjesecima ili čak godinama, ali se istovremeno može promijeniti preko noći. Sistemska katastrofa na bilo kojem dijelu globalnoga financijskog tržišta može iznenada i naglo promijeniti sentiment prema plemenitim kovinama. Zbog toga je još uvijek iznimno mudro od ukupnoga investicijskog portfelja posjedovati između 5 i 25 posto zlata i srebra, kao svojevrsno osiguranje od iznenadnih i izvanrednih okolnosti na svjetskome tržištu.

Prodavati, držati ili kupovati zlato i srebro? Reviewed by on . [caption id="attachment_1021" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Trenutno stanje na tržištu plemenitih kovina p [caption id="attachment_1021" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Trenutno stanje na tržištu plemenitih kovina p Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori