Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Analiza » Savjetnici američke središnje banke priznali: bankarski polozi su u opasnosti

Savjetnici američke središnje banke priznali: bankarski polozi su u opasnosti

03.06.2013. / 12:43 Autor: Kategorija: Analiza A+ / A-
Zgrada američke središnje banke FED

Foto: Mel-and-Jym, Flickr

Ključne informacije za razumijevanje sadašnjosti i budućnosti globalnoga gospodarstva u pravilu su raspoložive svakome, no na mnoge od tih informacija malo tko obraća pozornost, zato jer su najčešće zapisane nerazumljivim, visokostručnim jezikom i objavljene na opskurnim mjestima što ih tek rijetki posjećuju.

Može se reći da su te informacije širokim masama skrivene pred njihovim vlastitim nosevima, budući da srednjestrujaški novinari i mediji – na koje su mase naviknule obraćati pozornost – te informacije ne prenose, najvjerojatnije zato jer ni sami ne razumiju njihov smisao i značenje.

Važna, a ignorirana informacija

Jedna takva iznimno važna, a potpuno ignorirana informacija objavljena je potkraj protekloga tjedna na internetskim stranicama američke središnje banke Federal Reserve System (FED). Riječ je o zapisniku sa sastanka Vijeća savjetnika i Upravnog odbora guvernera FED-a, koji je održan 17. svibnja 2013. godine, u kojem se raspravljalo o stanju američkog gospodarstva, s posebnim naglaskom na bankarski i financijski sektor.

Prije nego što je uopće moguće razumjeti zašto je ta informacija važna, treba razumjeti koliku moć američka središnja banka FED ima na američko, ali i svjetsko gospodarstvo. FED proizvodi tisuće i tisuće milijardi američkih dolara, i potom ih injektira u bankarski sustav na različite načine. Te silne milijarde završavaju u rukama onih koje je FED posvetio da budu njegovi pobočnici.

Ako tu nepojmljivo golemu količinu novca FED-ovi pobočnici iskoriste za produktivne svrhe, američko i svjetsko gospodarstvo raste. Ako se, međutim, taj novac potroši uzalud, američko i svjetsko gospodarstvo pada, a možda čak i srlja u propast.

Klima optimizma naglo se promijenila

Iz godine u godinu, dužnosnici američke središnje banke FED na svojim sastancima u pravilu izražavaju čvrsto uvjerenjeu u sposobnost svojih pobočnika – američkih i globalnih investicijskih i komercijalnih banaka – da novac proizveden ni iz čega i darovan na lijepe oči iskoriste u dobre svrhe.

17. svibnja 2013. godine, međutim, zapisnik sa sastanka otkriva kako se klima višegodišnjeg optimizma među čelnicima FED-a odjednom naglo promijenila.

Peter Schiff, jedan od vodećih kritičara monetarne politike američke središnje banke FED, za vas je i za mene izvukao najalarmantnije citate iz toga inače dosadnog zapisnika, a zatim ih je na sebi svojstven način, vrlo precizno i oštroumno prokomentirao. Video s citatima iz zapisnika, te s njegovim komentarima možete pronaći ovdje.

U nastavku objavljujemo nekoliko citata iz spomenutog zapisnika što ih je za svoje gledatelje odabrao Peter Schiff, te zatim njegovih lucidnih komentara. Napominjem kako nisu navedeni svi citati, nego samo najalarmantniji.

1. Priznanje napuhavanja balona

Citat: “Agresivne stope kupnje imovine [što ih je u zadnjih nekoliko godina obavljala američka središnja banka od komercijalnih i investicijskih banaka] pomogla je održati nisku kamatnu stopu na kredite i hipotekarne zajmove za nekretnine, te likvidnost tržišta. To je potom povećalo cijenu vrijednosnica zasnovanih na tim kreditima i zajmovima, povjerenje potrošača i potrošnju, te povjerenje u financijska tržišta.”

Komentar Petera Schiffa: Američka središnja banka priznaje da je njezina monetarna politika napuhala cijene imovine, te da su te povišene cijene ohrabrile povjerenje na tržištu i kod potrošača.

2. Politika FED-a upitne je učinkovitosti

Citat: “Ipak, učinkovitost te politike u stvaranju zdravoga gospodarskoga rasta i rasta zaposlenosti nije nedvojbena. Gospodarski rast ostao je anemičan i neravnomjeran. Dok neki [članovi vijeća] smatraju kako monetarna politika nije dovoljno ekspanzivna, drugi vjeruju da konzistentno ubrizgavanje novih rezervi nije gospodarstvu vratilo model vitalnost koje je nekada imalo, te da trenutna monetarna politika nije učinkovita.”

Komentar Petera Schiffa: Zapamtite, ove riječi dolaze od srednjestrujaških bankara, koji priznaju ono na što ja upozoravam već godinama.

3. Eufemizam

Citat: “Postoje potencijalni rizici koji se odnose na trenutnu [monetarnu] politiku.”

Komentar Petera Schiffa: To se zove eufemizam.

4. Nesofisticirani investitori bit će razoreni

Citat: “Kupnja vrijednosnica zasnovanih na kreditima i zajmovima od strane američke središnje banke FED, umanjila je prinose na hipotekarnim zajmovima za nekretnine, te u manjoj mjeri prinose na američke državne obveznice. Trenutni prinosi na obveznice su razorni [naglasak Petera Schiffa]. One nesofisticirane investitore [to smo svi mi u Hrvatskoj, op.a.] mogu navesti da preuzimaju neprihvatljive rizike kako bi dostigli bolje prinose.”

Komentar Petera Schiffa: Ma nemojte mi reći! [To je zbilja iznenađenje!]

5. Mogućnost izbijanja inflacije

Citat: “Kupnja vrijednosnica zasnovanih na kreditima i zajmovima [od strane američke središnje banke FED] iznosi oko 70 posto od ukupne vrijednosti svih izdanih vrijednosnica, što uzrokuje deformaciju cijena, te volatilnost na tržištu tih vrijednosnica. Mnogi su zabrinuti zbog značajne prisutnosti američke središnje banke FED na tom tržištu. Također postoji zabrinutost zbog mogućnosti izbijanja inflacije.”

Komentar Petara Schiffa: Ma nemojte mi reći! [I to je zbilja iznenađenje!]

6. Sistemski rizik i strukturni problem za banke

Citat: “Trenutna politika [FED-a] stvorila je sistemski financijski rizik, te potencijalni strukturni problem za banke.”

Komentar Petera Schiffa: Sistemski rizik? Strukturalni problem? Tako je! Bravo! To je upravo ono na što i ja upozoravam. Svi srednjestrujaški mediji ignoriraju tu realnost, no napokon je netko – tko je u nekakvoj poziciji kredibilnoga autoriteta – imao to hrabrosti i izreći.

7. Bankarski polozi u opasnosti

Citat: “Agresivna kupnja 15-godišnjih i 30-godišnjih vrijednosnica zasnovanih na kredimima i zajmovima od strane FED-a deprecirale su prinose. Zato jer nastoje ostvariti dodatne prinose, banke moraju ulagati u investicijske opcije s dužim trajanjem, nižom likvidnošću te većim kreditnim rizikom. I konačno, regresivna priroda umjetno stiješnjenih prinosa na štednju stvara skrivenu potražnju unutar portfelja bankarskih pologa; ti polozi mogli bi biti u opasnosti [naglasak Petera Schiffa] jednom kada prinosi počnu rasti, a kompetitivni pritisci se povećaju.”

Komentar Petara Schiffa: Evo ga! Bankari izjavljuju kako bi bankarski polozi štediša mogli biti u opasnosti jednom kada se kamatne stope povećaju. Je li to moguće, ljudi?! Bankarski polozi su u opasnosti, baš kao i bankarski polozi na Cipru!

8. Napumpano vrednovanje imovine

Citat: “Postoji neizvjesnost oko toga kako će tržišta ponovno uspostaviti normalne razine vrednovanja jednom kada se FED povuče s tržišta.”

Komentar Petera Schiffa: To je priznanje da su vrednovanja na tržištu napumpana zbog politike američke središnje banke FED. Bankari su zabrinuti kako će se vrednovanja imovine vratiti na normalu, što zapravo znači pad cijena, jednom kada FED prestane podupirati cijene te imovine.

9. Vraćanje paste u tubu

Citat: “Prilično je izvjesno da će biti teško vratiti natrag posljedice labave monetarne politike.”

Komentar PS: Čekaj malo, zar nas niste uvjerili da je to vrlo lagano, da FED ima sve potrebne alate i mehanizme da to učini? A sada odjednom savjetnici FED-a tvrde kako će to biti teško?! Meni to više zvuči kao još jedan eufemizam: to neće biti teško, to će biti nemoguće.

10. Završetak politike mogao bi biti bolan

Citat: “Završetak monetarnog oslabljivanja mogao [bi] biti bolan za potrošače i tvrtke.”

Komentar Petera Schiffa: Još jedan eufemizam. On neće biti samo bolan, on će bit mučan i tegoban. A to se ne odnosi samo na potrošače i na tvrtke. Država nije spomenuta, a trebala je biti. Također će završetak biti bolan, mučan i tegoban i za porezne obveznike. I još se nešto pitam: ja sam pomislio da ćemo mi imati oporavak u trenutku kad FED završi monetarno oslabljivanje, no ako će prestanak monetarnog oslabljivanja biti bolan, zar to ne znači da će nas to baciti natrag u recesiju? Jer, ako gospodarstvo raste, prestanak monetarnog oslabljivanja ne bi trebao biti bolan, zar ne? To je po meni priznanje da će šuplji oporavak prestati kada prestanu monetarni poticaji.

Savjetnici američke središnje banke priznali: bankarski polozi su u opasnosti Reviewed by on . [caption id="attachment_398" align="alignright" width="300"] Foto: Mel-and-Jym, Flickr[/caption] Ključne informacije za razumijevanje sadašnjosti i budućnosti g [caption id="attachment_398" align="alignright" width="300"] Foto: Mel-and-Jym, Flickr[/caption] Ključne informacije za razumijevanje sadašnjosti i budućnosti g Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori