Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Analiza » Što zapravo znače najnoviji investicijski potezi Georgea Sorosa na tržištu zlata?

Što zapravo znače najnoviji investicijski potezi Georgea Sorosa na tržištu zlata?

01.06.2013. / 11:49 Autor: Kategorija: Analiza A+ / A-
George Soros

Foto: Adam Kesher, Flickr

George Soros, jedan od najvećih i najuspješnijih živućih investitora, obožava igru mačke i miša sa svojom publikom.

Njegova ulagačka filozofija snažno se temelji na ideji zamagljivanja činjenica i realnosti s ciljem ostvarvanja profita. U tome zapravo nema ničeg lošeg ukoliko se njegovi sljedbenici svjesno i dobrovoljno daju navesti na krivi trag.

Pitijsko proročanstvo

Tržište plemenitih kovina za Sorosa u tom pogledu plodno područje za psihološko manipuliranje. Čuvena je njegova izjava o tome kako je “zlato posljednji i najveći cjenovni balon”. Manje upućeni njegovu su izjavu protumačili kao imanentnu opasnost na tržištu plemenitih kovina, te su je proglasili signalom za prodaju svega što ima veze sa zlatom i srebrom.

No, Sorosova je izjava zapravo bila pitijsko proročanstvo: on u trenutku dok je davao izjavu o zlatu “u balonu” nije smatrao da se na tržištu plemenitih kovina doista dogodila stuacija neodrživog rasta cijene. To su kasnije pokazali i njegovi postupci, budući da je baš negdje u vrijeme svoje izjave odlučio znatno ojačati svoje pozicije u plemenitim kovinama.

Slična se situacija dogodila i proteklog mjeseca. Ovog je puta, doduše, Soros maglu napravio djelima, a ne riječima. Posao stvarnog zamagljivanja obavili su njegovi nedovoljno informirani sljedbenici. Soros je naime ovih dana prodao čak 12 posto svojeg uloga u fondu SPDR Gold Trust, specijaliziranom za investiranje u fizičko zlato.

Zanimljiv nastavak narativa

Taj su njegov potez mnogi srednjestrujaški analitičari protumačili kao loš signal za budućnost zlata. “Ako je Soros iz svog portfelja maknuo znatnu količinu plemenitih kovina, to mora značiti da se može očekivati pad njihove cijene”, glasno su razmišljali u svojim medijskim istupima.

Međutim, mediji su – slučajno ili ne – zaboravili nastaviti pratiti Sorosov investicijski narativ u trenutku kada je on dobar dio sredstava oslobođenih prodajom udjela u SPDR Gold Trust – preciznije oko 40 milijuna dolara – iskoristio za kupnju udjela u fondu Market Vectors Gold Miner Major s oznakom GDX, a koji ulaže u dionice zlatnih rudnika.

Ali to nije sve. Soros je otprilike u isto vrijeme kupio i 25 milijuna dolara vrijednih opcija vezanih uz fond Market Vectors Gold Miner Junior s oznakom GDXJ.

Multiplikacija rizika

Što zapravo znače svi ti Sorosovi investicijski potezi? Njihov redosljed i intenzitet teško da mogu značiti kako on ne vjeruje u plemenite kovine. Otpuštanje dijela kapitala iz SPDR Gold Trust i prelazak u fondove GDX i GDXJ ne znači ništa drugo nego Sorosevo još snažnije povjerenje u potencijal rasta cijena plemenitih kovina. Dionice zlatnih rudnika u pravilu su mnogo volatilnije nego što je to udjel u fondu koji usko prati cijenu fizičkoga zlata na svjetskome tržištu.

Ako cijena zlata pada, cijena dionica zlatnih rudnika u pravilu pada još mnogo brže. I obratno. Ako cijena zlata raste, rast cijene dionica zlatnih rudnika u pravilu postiže mnogo bolje rezultate.

Soros se ni u kojem slučaju ne bi odlučio za multiplikaciju rizika u svom portfelju plemenitih kovina kada za to ne bi imao iznimno dobrih razloga. O tome se u srednjestrujaškim medijima ne govori, a to je šteta. Kad je Soros u pitanju, dakle, treba pozorno pratiti obje njegove ruke, a ne samo onu koja maše publici.

Što zapravo znače najnoviji investicijski potezi Georgea Sorosa na tržištu zlata? Reviewed by on . [caption id="attachment_1036" align="alignright" width="300"] Foto: Adam Kesher, Flickr[/caption] George Soros, jedan od najvećih i najuspješnijih živućih inves [caption id="attachment_1036" align="alignright" width="300"] Foto: Adam Kesher, Flickr[/caption] George Soros, jedan od najvećih i najuspješnijih živućih inves Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori